Želite da živite duže? Jedite ove namirnice

Kako pravilna ishrana pomaže dugotrajnijem i kvalitetnijem životu – odavno je poznato, a vi saznajte koje bi namirnice mogle pozitivno da utiču na vaše zdravlje a samim tim i na život.

Avokado
Iako ga neki izbegavaju zbog puno kalorija, to zaista nije potrebno. Avokado je jako hranljiv i pomoći će vam da se osećate sitim zbog visokih koncentracija masnoća i vlakana. Možete ga jesti samog, ali i kombinovati sa nekom salatom.

Orasi
Ukratko, jedite orahe i sačuvajte mozak zdravim! Istraživanja su pokazala kako jedna porcija orašastih plodova (a naročito oraha) dnevno,  igra važnu ulogu u prevenciji Alchajmerove bolesti, pojačava memoriju i smanjuje depresiju.

Pasulj
Na ovoj listi se našao i pasulj, koji je neverovatna biljna belančevina. Nema masnoća ni holesterola, a bogat je vlaknima, proteinima, gvožđem, magnezijumom i kalijumom. Sve to nabrojano pomaže u zaštiti protiv gojaznosti, raka debelog creva, dijabetesa i bolesti srca.

Kikiriki
Baš poput pasulja, i kikiriki ima vrlo slične hranljive stvari. Bogat je izvor proteina ali i nezasićenih masti. Sadrži i snažne antioksidanse, koji pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem.

Zobene pahuljice
Nijedna hrana vam neće pružiti baš sve što vam treba, ali zobene pahuljice bi trebalo da budu uključene kao dnevni izbor hrane. One sadrže topiva vlakna pa su dobar izvor gvožđa i vitamina B1.

Čaj
Konzumira se već decenijama, a posebno zdrav jeste onaj – zeleni. On je izvor polifenola – antioksidansa koji mogu štititi protiv nekoliko vrsta raka, kao i smanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara.

4196032251_88d13c5041_b

Bademi
Možete ih uključiti u ishranu kao grickalice, na primer umesto čipsa i štapića, ali i u svakodnevne obroke. Dobar su izvor vlakana, a sadrže i kalciumjum za kosti i cink za poboljšanje imunog sistema.

Izvor:b92

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *