Zeleni čaj i njegove dobrobiti za zdravlje

Zeleni čaj ima mnoga pozitivna delovanja na zdravlje i telo. Sadrži polifenole, od kojih je najpoznatiji i najznačajniji EGCG.  Istraživanje je pokazalo da upravo EGCG pozitivno deluje na smanjenje viška kilograma. Najpoznatije delovanje zelenog čaja je ubrzavanje metabolizma i pomoć pri mršavljenju. Istraživači veruju da katehini koje ovaj čaj sadrži tope masne naslage. Zeleni čaj smanjuje apetit i ubrzava sagorevanje viška masnoća u telu. Ima termogenetska svojstva koja podižu temperaturu tela i ubrzavaju metabolizam. Zeleni čaj daje osećaj sitosti, što ga čini vrlo učinkovitim sredstvom u borbi protiv viška kilograma.

15617788559_50bece7ccf_zKombinacija limuna i zelenog čaja veoma efikasna u održavanju zdravlja kože. Zeleni čaj je prirodno bogat katehinom, a dodatkom limuna dodatno ćete povećati pozitivno dejstvo ovog sastojka čaja u očuvanju zdravlja kože. Vitamin C u limunu će usporiti razgradnju antioksidanasa čaja, pa će vaše telo bolje prihvatiti sva lekovita svojstva napitka. Ovu zdravu kombinaciju možete konzumirati svakodnevno.

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje zelenog čaja snižava visok krvni pritisak. Istraživanje u kojem su učesnici pili 120 ml zelenog čaja ili više, bar godinu dana, smanjili su rizik od visokog krvnog pritiska za neverovatnih 46 procenata. Konzumiranje više od 600 ml smanjilo je rizik za čak 65 procenata.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje zelenog čaja značajno utiče na smanjenje ukupnog holesterola u krvi i nivoa LDL (lošeg) holesterola koji se povezuje sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Istraživanja pokazuju da zeleni čaj ne utiče na nivo HDL (dobrog) holesterola, zbog načina na koji snižava LDL holesterol.

Zeleni čaj smanjuje i rizik od srčanog udara. Istraživanja pokazuju da osobe koje redovno piju zeleni čaj imaju i smanjen rizik od srčanog udara u poređenju sa osobama koje ga ne piju. Zapravo, količina zelenog čaja koji se konzumira direktno se povezuje sa zaštitom od srčanog udara – zaštitna vrednost zelenog čaja povećava se sa njegovom potrošnjom. Istraživanja pokazuju da kardiovaskularna zaštita koju zeleni čaj pruža je veća kod ženskih potrošača.

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da konzumiranje zelenog čaja može zaštiti od razvoja raka. Naučnici još uvek nisu sigurni šta tačno utiče na to, ali veruju da polifenoli koje zeleni čaj sadrži eliminišu kancerogene ćelije sprečavajući njihov rast i razvoj.

Pijte najmanje jednu šolju zelenog čaja dnevno, kako biste iskoristili sve zdravstvene pogodnosti koje on nudi. Što ga više pijete to se bolje možete osećati.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *