Zdrava ishrana – apsurdna pravila

1. Možete da jedete neograničene količine zdravih namirnica

To što se neka namirnica smatra zdravom uopšte ne znači da je možete konzumirati u neograničenim količinama. Svaka namirnica, pa i ona najzdravija, sadrži određeni broj kalorija, a tajna zdrave ishrane nije isključivo u kvalitetu namirnica, već i u njihovom kvantitetu.

2. Vegetarijanska i veganska ishrana su zdravije od drugih

Činjenica je da veganska i vegetarijanska ishrana mogu da budu jako zdrave, ako se pobrinete da svom organizmu osigurate sve one hranljive sastojke koji su mu potrebni, ali samo zato što ste odjednom odlučili da prestanete da jedete meso i mlečne proizvode, ne znači da ćete momentalno zablistati i instant poboljšati zdravlje. Meso i mlečni proizvodi organizmu obezbeđuju proteine, kalcijum i zdrave masti, a time svakako mogu biti deo zdrave ishrane.

3. Gluten je vaš najveći neprijatelj

Ovo je tačno za one ljude koji boluju od celijakije, ali osim što ćete konzumirajući proizvode bez glutena biti manje naduveni i poprilično finansijski iscrpljeni, od izbegavanja glutena nećete imati preteranu korist. Zapravo mnogi proizvodi bez glutena imaju manje vlakana, gvožđa i ostalih vitamina i minerala od standardnih verzija tih istih proizvoda koji sadrže gluten. Dakle, u normalnim količinama sve je dozvoljeno, pa i proizvodi koji sadrže gluten.

4. Sve namirnice treba jesti sirove

Verovatno ste čuli da namirnice prilikom kuvanja gube na svojoj hranljivosti, ali činjenica je da to ne važi za sve namirnice. Zapravo, neke su korisnije kada su termički obrađene nego sirove, kao na primer paradajz, koji je kada je skuvan bolji izvor antioksidansa.

5. Sve voće i povrće treba da bude sveže

Sveže voće i povrće je zaista odlično za vas i stvarno bi trebalo što češće da ga konzumirate, ali isto toliko zdravo, ako ponekad ne i zdravije može biti voće i povrće koje je smrznuto svega nekoliko sati posle branja.

6. Od najmanjeg kršenje pravila zdrave ishrane ćete se ugojiti

Potrebno je puno “loših kalorija” da biste se ugojili, pa poneki kolač, kockica čokolade ili keks ne moraju da predstavljaju kardinalne greške. Najvažnije je da s njima ne preterujete, ali ih se nikako ne odričite zauvek.

7. “Light” proizvodi su bolji izbor

Mnogi ljudi veruju da su svi “light” proizvodi automatski bolji i zdraviji, ali oni su često puni veštačkih zaslađivača i raznih drugih sastojaka koji služe kao nadoknada za sve ono štetno što zamenjuju. Samim tim su često manje zdrav izbor. Nutricionisti kažu da je bolje pojesti manju količinu standardnog proizvoda, nego veću količinu “light” verzije.

Izvor: 24sata

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *