Zašto više ne šaljemo čestitke?

Da li ste znali da se čestitke za praznike šalju od 1843. godine? Da li ste znali da je jedna čestitka putovala punih pedeset godina, ali je najzad stigla na svoje odredište? A da li ste razmišljali zašto ste Vi prestali da šaljete čestitke? Na to pitanje možda nemate odgovor, ali sigurno pamtite svoj osmeh i onu toplinu koja vas obuzima dok čitate te odabrane reči nežnosti upućene samo Vama.

Naša svakodnevica je postala toliko brza da smo dopustili da se emocije podrazumevaju. Ipak, lepo je s vremena na vreme pokazati kako se osećamo koristeći male znake pažnje. Važno je da neko zna da mislite na njega, jer vreme praznika je vreme ljubavi. A ljubav se pokazuje na razne načine – zagrljajem, dodirom ruke, pogledom uhvaćenim u prolazu, poljupcima u vazduhu, rečima… Onim iskrenim, nežnim, a tako retkim, namenjenim najdražima.

 63850766_a8c71568f4_o

I, zašto onda više ne šaljemo čestitke?

Običaj slanja čestitki vuče korene iz Velike Britanije, iz daleke 1843. godine kada je preduzetnik Henri Kol naručio prvu čestitku. Pre tačno 172 godine praznične čestitke su za motiv imale proleće, vile, patuljke, cveće i izvore. Kako istorija kaže, tada sneg, pahulje i Deda Mraz nisu bili u modi. Slanje čestitki doživljava svoje zlatno doba osamdesedetih i devedesetih godina 20. veka. Tada su prosečna domaćinstva širom sveta primala od 20 do 30 čestitki za vreme praznika. Zapanjujući broj, kada se uzme u obzir da se danas taj prosek sveo na svega nekoliko, ili čak nijednu.

Četitku koja je najduže putovala do primaoca poslao je davne 1965. godine jedan gospodin iz Švajcarske, iz sela Ibak, svom prijatelju, farmeru na planini. Iako je trebalo da pređe razdaljinu od samo 13 kilometara, stigla je na svoje odredište tek posle pet decenija. Primio ju je farmerov sin, obradovan nežnošču i pažnjom kojom je odisala i posle toliko vremena.

Ukoliko je jedna čestitka posle pedeset godina uspela da zagreje srce jednog mladog čoveka, opet se pitamo zašto smo mi prestali da svoje iskrene želje pokazujemo malim stvarima? Nedostatak vremena – danas ću, sutra ću, stići ću… Ne! Uradite to sada. A Milka i kravica Lila najbolje znaju kako. Ostanite gde ste i otvorite svoje srce za nežnost, jer se dobro dobrim vraća. Kravica Lila će vas inspirisatii učiniti da se opet prisetite pomalo zaboravljene tradicije. Posetite sajt www.najneznijecestitke.rs i u nekoliko lakih koraka obradujte dragu osobu. Za ljubav i nežnost se uvek ima vremena, a najbolje se iskazuju sitnim znacima pažnje.

Usudite se da pokažete nežnost!

Izvor: blic.rs

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *