Zašto su snuker mečevi na televiziji sve gledaniji u Srbiji?

Ovaj individualni sport preciznosti nastao je u britanskim vojnim krugovima polovinom XIX veka kao varijanta već naširoko popularnog bilijara. Ime je dobio od engleske sleng reči ’snooker’ koja je u to vreme značila ’neiskusan (zelen) vojnik’. Popularnost ovog novog sporta raste početkom XX veka, dok je 1927. održano i prvo svetsko prvenstvo, a organizovao ga je profesionalni igrač bilijara i snukera Džo Dejvis, koji je isto i osvojio. Dejvis nije stao tu, već je trijumfovao i svim ostalim svetskim snuker prvenstvima do 1946. kada je napokon otišao u penziju. Popularnost snukera opala je nakon Drugog svetskog rata, ali početkom ’70-ih BBC počinje da prenosi mečeve i ovaj sport se vraća na velika vrata. Osmišljen je novi vačin osvetljenja, nagrade za igrače su se uvećavale i sve više i više igrača prelazilo je u profesionalne vode.

Britanci su obeležili snuker. Pored neprikosnovenog Engleza Džoa Dejvisa, Rej Rirdon iz Velsa smatra se najboljim igračem sedamdesetih. Englez Stiv Dejvis osvajao je skoro sve velike turnire tokom osamdesetih, dok je Škot Stiven Hendri dominirao devedesetim godinama. U Snukeru XXI veka za sada je najveći uticaj napravio harizmatični, ali i problematični Englez Roni O’Saliven, dok su Velšanin Mark Vilijams i Škot Džon Higins takođe osvajali mnoge rangirane turnire. Svetska popularizacija snukera donela je jednu novu generaciju igrača iz drugih krajeva planete. Kinez Ding i Australijanac Robertson važe za prvoklasne ’snukeraše’ – ovaj drugi čak ima i titulu svetskog prvaka. Pa, ipak, trenutni broj jedan i vladajući svetski šampion je (opet) Englez Mark Selbi.

Najvažnija stvar, najveća ljubav mog života je moj snuker. Nikada nisam bio toliko emotivno uvučen u nešto – u osobu, objekat, bilo šta – kao što je to slučaj sa snukerom.

Roni O’Saliven

Snuker u Srbiji za sada prilično kaska za svetskom klasom, ali napreduje iz godine u godinu, mahom zbog velikog entuzijazma i dobre organizacije klubova poput Beogradskog snuker kluba (Snooker Club Belgrade). Za najboljeg igrača u Srbiji trenutno važi Saša Stojanović, koji vrlo ubedljivo osvaja lokalne i regionalne turnire.

Trenutno je u toku Otvoreno prvenstvo Ujedinjenog Kraljevstva, a ljubitelji snukera u Srbiji imaju priliku da ovaj turnir prate uživo na Eurosportu. Već je bilo nekoliko iznenađenja, među kojima su eliminacije Selbija i Dinga, tako da uzbuđenja ne manjka. Mečevi se igraju u terminima od 14:00 i 20:00 časova, dok se sat vremena pre mečeva koji se prenose uživo prikazuju snimci prethodno odigranih duela.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *