Zašto su ove države najbogatije?

Prema podacima Svetske banke o BDP po stanovniku, najbogatija država sveta i dalje je Luksemburg, iza kog slede Norveška i Katar, dok SAD zauzimaju deseto mesto

Ovo je deset najbolje stojećih zemalja prema kriterijumu BDP po stanovniku koje je za 2013. godinu objavila Svetska banka:

1. Luksemburg – 111.162 dolara po stanovniku

Iako je površinom i sa nešto više od pola miliona stanovnika Luksemburg tek mala evropska država, prema razvijenosti i snazi ekonomije je pravi div. Iako su u zemlji razvijene sve privredne grane, uključujući i industriju teških metala, svoj ekonomski uzlet Luksemburg prvenstveno zahvaljuje izraženo razvijenom finansijskom i bankarskom sektoru.

2. Norveška – 100.819 dolara po stanovniku

Privredna imperija Skandinavije, Norveška, primer je mešane ekonomije, a moćna ekonomija sagrađena je na eksploataciji i izvozu nafte i gasa. Druge važne grane industrije uključuju ribarstvo, prevoz, preradu hrane, brodogradnju, metalurgiju, hemijsku industriju, rudarstvo i drvnu i papirnu industriju.

3. Katar – 93.352 dolara po stanovniku

Temelj katarskog bogatstva leži u golemim zalihama nafte i zemnog gasa. Kako bi i u budućnosti ostali jedna od sila, ova arapska zemlja pokušava da smanji svoju zavisnost o zalihama nafte i usmerila se i na razvoj visoke tehnologije. Poslednjih godina se ulaže i u razvoj turizma.

4. Makao – 91.376 dolara po stanovniku

Makao je kineski kockarski raj koji broji tek nešto više od pola miliona stanovnika, jedino je mesto u Kini gde je kockanje legalno, a prihodi mu nadmašuju svetski poznatu kockarsku meku Las Vegas, i to za čak sedam puta. Osim kockarskog turizma, Makao ima i razvijenu tekstilnu i elektronsku industriju, kao i bankarstvo. Naime, Makao je jedan od svetski poznatih ofšor finansijskih centara i poreski raj.

5. Švajcarska – 80.528 dolara po stanovniku

Švajcarska je u svetu poznata kao oaza slobodnog bankarstva, meka elitnog zimskog turizma i kraljevstvo čokolade. Zemlja ima i izuzetno razvijenu metalnu, elektronsku i farmaceutsku industriju.

Hrvati najbolji u komšiluku, Srbija 79.

Od zemalja regiona, Hrvatska je zauzela 46. mesto, sa BDP po stanovniku od 13.530 dolara. Za Sloveniju i Mađarsku podataka nema, Italija je zauzela 26. mesto (34.619 dolara), dok Crna Gora (71. mesto – 7.126 dolara), Srbija je na 79. mestu sa 5.935 dolara po stanovniku i Bosna i Hercegovina na 91. sa 4.656 dolara.

6. Australija – 67.468 dolara po stanovniku

“Raj na drugoj strani sveta”, Australija, svoj ekonomski uspon zasniva na rudnim bogatstvima i razvoju poljoprivrede i stočarstva, koji su temelj izvoza. Njenu privredu odlikuju visok rast, nizak nivo inflacije i ekonomija zasnovana na niskim kamatnim stopama.

7. Danska – 58.930 dolara po stanovniku

Moderna tržišna ekonomija Danske uveliko zavisi od spoljne trgovine i izvoza. Najmanja nordijska zemlja poznata je po visokom životnom standardu. Ima snažno ribarstvo i trgovačku flotu. Glavna područja delatnosti proizvodnog sektora su prehrambeni proizvodi, hemikalije, mašine, metalni proizvodi, elektronska oprema, transportna sredstva i pivo, kao i papir i proizvodi od drveta. Turizam je takođe važna delatnost.

8. Švedska – 58.164 dolara po stanovniku

Švedska privreda se bazira na spoljnoj trgovini, a glavne grane izvoza su automobilska industrija, industrija elektronske i komunikacijska oprema, drvna i metalurška industrija. Ekonomska baza su privatne firme i kompanije, dok je udeo firmi u javnom, odnosno državnom vlasništvu zanemarljiv.

9. Singapur – 55.182 dolara po stanovniku

Multikulturalna metropola Azije, Singapur, jedna je od najmanjih, ali i najrazvijenijih država sveta. Bogatstvo ovog “Azijskog tigra” zasniva se na trgovini, industriji elektronike i finansijskom sektoru, a značajan izvor prihoda je i turizam.

10. SAD – 53.143 dolara po stanovniku

Jedna od najuticajnijih i najmoćnijih zemalja sveta zahvaljujući svojoj velikoj površini, brojnosti stanovništva i ogromnim prirodnim resursima uspeva da bude u samom svetskom vrhu u gotovo svim industrijskim granama. SAD je vodeća zemlja sveta kad je reč o naučnim istraživanjima (svemir, vojna tehnologija, informatika, telekomunikacije, robotika, avijacija, biotehnika, medicina…). Silicijumska dolina je područje s najvećom koncentracijom visokotehnoloških firmi u svetu. Važna grana američke privrede je i finansijski sektor.
IZVOR: INDEX, B92

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *