“Zašto banke šalju podatke u SAD?”

Beograd — Rodoljub Šabić upitao je banke zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu i pristanu da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od banaka da se izjasne o tome zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu kojom pristaju da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD.

Poverenik je, naime, reagovao na medijske napise u kojima se navodi da pojedine banke traže od klijenata da potpišu takve izjave i pokrenuo postupak nadzora kojim je od banaka zatražio da se izjasne o tome koja je svrha i pravni osnov takve obrade ličnih podataka.

Poverenik upozorava da nije dovoljno da klijent bude obavešten o osnovu, obimu, svrsi obrade podataka i da ukoliko je uslovljen, iznuđen, ne može da proizvodi pravno dejstvo, te da bi obrada podataka po takvom “osnovu” bila nedozvoljena, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima navodi da uslovljavanje bankarskih usluga potpisivanjem ovakve izjave nije u nadležnosti poverenika, ali smatra da bi predstavljalo kršenje zakona, na koje bi trebalo da reaguju nadležni organi, posebno NBS.

“Na teritoriji Srbije niko ne može sprovoditi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti sa propisima Srbije. Eventualno usklađivanje naših propisa sa propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa”, navodi Šabić.

On dodaje da bi u konkretnom slučaju to značilo zaključivanje međunarodnog ugovora između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, a da bi takav međunarodni ugovor trebalo da ratifikuje parlament zakonom, što bi predstavljalo valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Šabić je podsetio da SAD nisu potpisnice Konvencije 108 Saveta Evrope i pored postojanja pravnog osnova u vidu eventualno donetog zakona o ratifikaciji iznošenje podataka o ličnosti iz zemlje i tada bi podrazumevalo dozvolu poverenika, nakon sprovedenog postupka u kome bi se utvrdilo da li su ispunjeni svi uslovi u skladu sa članom 53. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

IZVOR: TANJUG, B92

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *