Žarko Laušević kao klošar u Knez Mihailovoj

Popularni jugoslovenski glumac Žarko Laušević viđen je juče u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu tokom snimanja kadrova novog domaćeg filma „Smrdljiva bajka”. Laušević je uz koleginicu Jelenu Đokić, maskiran u beskućnika i gurajući kolica iz supermarketa, izazvao pažnju prolaznika kada je prošetao centrom Beograda.

Žarko Laušević juče u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda (Foto Beta)
Žarko Laušević juče u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda (Foto Beta)

Zbog angažmana Lauševića i na njegov zahtev, snimanje se odvija u tajnosti, međutim popularni glumac nije ostao neopažen. Oni koji su ga prepoznali na ulici prilazili su mu s osmehom, dok su se drugi okretali pokušavajući da se sete odakle im je poznat taj „klošar”.

Glumac koji je poslednju ulogu u srpskoj kinematografiji ostvario 1998. u drami „Nož” boravi poslednjih sedmica u Beogradu i snima novi domaći film prema scenariju i u režiji Miroslava Momčilovića, autora filmova „Sedam i po”, „Čekaj me, ja sigurno neću doći” i „Smrt čoveka na Balkanu”. U domaćem filmu koji se bavi temom beskućnika, Laušević tumači glavnu ulogu, lik Mome, a partnerka mu je Jelena Đokić. Prema Momčilovićevom scenariju, dvoje beskućnika po stupanju u vezu počnu da se ponašaju kao svaka normalna porodica. Oni liče na sve zaljubljene ljude ovog sveta, samo što žive u šahtu – oni ne kradu, nikog ne ugrožavaju, žive svoju ljubavnu priču i ne bave se svetom oko sebe, nego sobom.

Pre nego što je pre 15 godina otišao u SAD, Laušević je odigrao više od 60 filmskih i TV uloga i dobio je skoro sve najveće jugoslovenske i srpske nagrade. Prema rečima njegovih prijatelja, ovaj povratak na film mogao bi da ga učvrsti u odluci da se vrati da živi u Srbiji.

Podsetimo, poslednjeg dana jula 1993, Žarko Laušević i njegov pet godina stariji brat Branimir napadnuti su od grupe huligana u blizini podgoričkog lokala „Epl”. Tom prilikom Žarko je iz svog pištolja usmrtio dvojicu, a teško ranio jednog napadača. Na suđenju je osuđen na 15 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Ta presuda je, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Posle ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998, izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao četiri i po godine, pušten je na slobodu, pa je ubrzo posle toga napustio zemlju i nastanio se u Njujorku u SAD. Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužioca 20. marta 2001, preinačio odluku o kazni i izrekao kaznu od 13 godina zatvora.

Glumca je krajem 2011. pomilovao tadašnji predsednik Republike Srbije Boris Tadić, a srpski pasoš 1. februara 2012. uručio mu je Ivica Dačić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije, u Njujorku.

Izvor: politika.rs

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *