Zakon protiv loših direktora

Beograd — Javna rasprava o nacrtu zakona o sankcionisanju neodgovornih direktora trebalo bi da počne za dve nedelje, a očekuje se da će početi da se primenjuje 2015.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović je za RTS rekao da je jedna od prvih verzija zakona urađena i da će sa Ministarsrvom privrede otvoriti javnu raspravu u naredne dve nedelje.

“Očekujemo da krajem oktobra zakon ode u Skupštinu Srbije na usvajanje, a da u prvoj polovini naredne godine bude uspostavljen informacioni sistem koji treba da poveže više institucija a najpre Narodnu banku Srbije i pravosuđe, kako bi polovinom godine zakon počeo da se primenjuje”, rekao je Obradović.

On je dodao da je taj zakon jedan od mehanizama da se stvori bolji poslovni ambijent i da ubuduće kada se utvrdi da neki direktor namerno tera firmu u stečaj ili da ima neki sudski prekršaj, taj rukovodilac se uvodi u posebnu evidenciju (crnu listu) koja će mu onemogućiti da registruje novu firmu, da stekne nova upravljačka prava, da bude direktor preduzeća.

Obradović je podsetio da je oko 90.000 privrednih društava i preduzetnika blokirano duže od 180 dana, i da se novim zakonom neće ići na automatsku diskvalifikaciju, kakav je slučaj u pojedinim zemljama u okruženju, već da će se ostaviti neki rok.

“Za sada razmišljamo o roku od 60 dana a možda on bude i duži. Imamo zakon o rokovima plaćanja koji je 45 dana, a moramo biti iskreni i država duguje firmama veoma češto tako da računamo da je realn rok 60 i 120 dana”, dodao je Obradović.

Do sada se dešavalo da direktori firmu namerno guraju u stečaj, da je ta firma duže u blokadi, a onda se osniva nova nastavlja sa istim radom, a poverioci ostaju oštećeni.

IZVOR: TANJUG, B92

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *