WhatsApp – višestruki šampion viralnog marketinga

Jedan od najboljih primera uspeha viralnog marketinga svakako je svetski poznata telefonska aplikacija WhatsApp. Koliki je uspeh WhatsApp postigao dokazuje i činjenica da ih je Fejsbuk kupio za ’tričavih’ 19 milijardi dolara. A kako su stigli do toga? Koja vrsta marketinga im je donela svetsku slavu kada oni nemaju nikakav tradicionalni vid reklamiranja? Viralno, samo viralno.

Untitled design (58)

 

Viralno, odnosno zarazno – nešto što se rapidno širi od čoveka do čoveka – svakako je izuzetan koncept. Kroz deljenje kvalitetnog proizvoda raste i potražnja i broj korisnika. Kako ste vi došli do WhatsApp-a (ako ga imate, a pretpostavljam da je to slučaj)? Meni ga je pre nekoliko godina preporučila jedna prijateljica kao najbolji (i najjeftiniji) način da jedno drugom šaljemo fotografije, snimke i naravno elementarne kratke informativne poruke – sms. Simpatičnu aplikaciju sam u godinama koje su usledile preporučio mnogima i tako se broj korisnika iste širio… besplatno… Preko mene lično svega troje ili četvoro ljudi je instaliralo WhatsApp, ali onda su i oni preporučili ovu aplikaciju drugima i kada se piramidalno taj broj na kraju sabere dolazimo do fascinantnih 450 miliona aktivnih korisnika i to samo nakon četiri godine od pojave aplikacije. Sada ima negde oko 800 miliona aktivnih korisnika i veruje se da će ta cifra uskoro dostići milijardu.

whatsapp450

Ne postoji bolje svedočenje viralnog marketinga od činjenice da je WhatsApp postigao toliko toga bez ijedne pare uložene u tradicionalno reklamiranje. I za razliku od svojih rivala, nije ništa uložio u kupovinu korisnika. Nemaju trgovce, promotere, PR menadžere. Njihovi promoteri su korisnici, njihovi PR menadžeri su korisnici, njihov marketing su korisnici, a od toga ne može viralnije.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *