Wellness: neke stvari treba prepustiti profesionalcima

Internet je preplavljen člancima kako odraditi tretman lica pomoću ovih ili onih prirodnih sastojaka. Kako se izmasirati. Kako vežbati jogu ili pilates. Na prvi pogled, svi ovi članci su korisni. Većinom i jesu, da budemo potpuno iskreni. Međutim, u člancima ovog tipa nigde ne piše da potencijalno mogu biti i rizik za manji procenat populacije. Kako možete da znate da li pripadate ovom procentu? Šta ako krene nešto naopako? Jeste li ikada razmišljali o tome?

Uzmimo za primer tretman lica. Nećemo sad diskutovati o tome da li zaista možete pravilno odrediti tip kože svog lica bez greške (da li je koža manje masna, više masna, mešovita, normalna, suva…), već samo o tretmanu u kućnoj varijanti. Na primer, pokušavate da napravite masku za lice koja u sebi sadrži citruse. Ono što bi trebalo da znate kada se radi o ovim namirnicama, jeste da imaju i voćnih kiselina u sebi. Ova kiselina može oštetiti kožu lica, ako maska nije pravilno napravljena. Teško da u kući svi imamo menzure i apotekarske vagice, pa većinu stvari radimo odokativno, tako da ni prilikom spravljanja ovog tipa maski ne možemo biti sasvim sigurni.

Zamislite ovaj slučaj: stavili ste napravljenu masku na lice i posle nekog vremena počne da vas pecka i svrbi, pa i da boli. Dok ste se umili, lice vam je već oteklo. Onda sledi odlazak dermatologu, terapija protiv alergije i nada da niste puno oštetili kožu lica.

2312052183_ff3d3d901c_oSvaki alternativni lek ili tretman sa sobom nosi rizik, ako je spravljen u domaćoj radinosti. Zato je bolje neke stvari prepustiti profesionalcima. Kao što nikada ne biste sebi sami operisali slepo crevo, na primer; tako ne bi trebalo ni da se igrate kožom lica. U redu je posavetovati se sa dermatologom šta, kada, koliko i kako koristiti i pratiti dobijene upute. U redu je posetiti i neki beauty studio i tamo dobiti savet. Ali, ako preuzimate stvari na svoju ruku, dobro razmislite.

Velika je greška i kada zamolite partnera/ku ili prijatelja/cu da vas izmasiraju. Masaža od strane nestručnih ljudi može da donese više štete nego koristi. Takođe, masažeri koji dolaze po pozivu mogu biti nepouzdani. Ako vam je potrebna masaža, moj topli savet vam je da potražite pomoć stručnog lica. Evo, na svom primeru ću vam navesti zašto je to bolje:

Imala sam bolove u vratu, koji su se spuštali i na ramena. Zamolila sam sestru da me izmasira. Činilo se da mi je bolje, a onda sam se narednog jutra probudila ukočena. Sestra je imala najbolju nameru da mi pomogne, i zaista se trudila, ali ona nije masažer/fizioterapeut, već mašinski inžinjer. Bez obzira što joj struka nalaže preciznost, masaža joj nije jača strana.

I ne samo po pitanju ovih stvari, već i drugih, uvek sam pre za to da se zatraži pomoć profesionalca, nego varijanta domaće radinosti. Bolje sprečiti, nego lečiti, što bi rekao naš narod.

PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *