WE ARE 8

Juče sam dobila pristup beta verziji nove društvene mreže nazvane jednostavno 8. Svaka mreža ima neku caku kako da privuče korisnike. Instagram je to uradio jednostavnom obradom fotografija, FB povezivanje s prijateljima i porodicom, Ello izostankom svakog vida oglašavanja, a big thing kod 8 će upravo biti oglašavanje. Nadaju se da će novim modelom reklamiranja da privuku korisnike.

Mogu da vam prenesem neke prve utiske o mreži. Za razliku od Ello-a gde mi ništa u početku nije bilo jasno, jer furaju potpuni minimalizam, 8 mi se dopao. 8 je, zapravo, kombinacija svih postojećih mreža: moguće je uplooadovati tekstualni, video, foto, ali i audio sadržaj. I za svaki upload postoji odeljak da bi korisniku bilo lakše da to uradi.

Pre svega, 8 mi se sviđa zato što odiše elegancijom. Profil je moguće srediti po sopstvenim preferencama, a moguće je koristiti i već gotova rešenja. Na primer, cover (mada to nije pravi termin, al’ nemam bolji) može da bude podešen tako da ima samo jednu fotku koja vam se dopada, ali može da bude i sastavljena od više fotki, pa da se vrti slajder. Zatim, preko cover fotke može da se upiše i tekst (primetila sam da korisnici upisuju citate uglavnom ili motivacione poruke).

text

Kad sredite profil kako volite, onda izaberete sfere interesovanja, pa zapratite ljude. Ljude sam zapratila po random principu, pa ću kasnije da ih filtriram. prosto da ih imam što više, da vidim kako lajna funkcioniše. Kako je ovo beta faza We are 8, imam problem sa lajnom. Kad god odem na lajnu, ponudi mi guide i kad ga izvrtim, vrati me na moj profil. Problem sam prijavila, pa će ga srediti. Lajna izgleda ovako (primetićete dosadni guide s kojim imam problem 😉 ):

lajna

Kao što vidite, postove možete da lajkujete, šerujete na ostale društvene mreže…

Šta je specifično u vezi sa 8?

Rekoh na početku da je ideja same mreže da njeni korisnici zarađuju. We are 8 pruža mogućnost da korisnik zaradi do 80% od cene reklame nekog brenda/kompanije. Naplatom se bavi 8, a korisnicima prebacuje zaradu na PayPal account. Eto sreće za korisnike iz Srbije. :winkwink: Nego, da se vratim na temu: ako korisnik može, ako želi, da svoju zaradu preusmeri na neke humanitarne organizacije po izboru. Moja ideja je da to uradim, jer svakako ne bih mogla da primam novac putem PayPala…

Ono što je super u vezi sa We are 8 jeste merljivost vašeg sadržaja.

AUDIENCE

Kao što vidite, delu analitike tačno možete da vidite koji je content popularan, pa tako možete da ga prilagođavate zahtevima “publike”, što donosi više followera, a sve to se reflektuje na zaradu od reklama. Kad smo kod reklamnog sadržaja, ideja We are 8 je sledeća: korisnici će samostalno komunicirati sa brendom/kompanijom i birati oglase na svojoj lajni. Ova usluga će biti omogućena krajem maja meseca.

ADS

U stvari, 8 je dizajniran tako da da bude zajednica koja podržava i pomaže dobrotvorne organizacije. Korisnici mogu odlučiti da doprinesu dobrotvornim organizacijama delom  (ili kompletno) svoje zarade. Čaqk 35 dobrotvornih organizacija će na ovaj način sarađivati sa We are 8 (a ova brojka nije konačna).

U 8 nije uloženo puno novca. Gospođe Haggerti i Fennessi su pokrenule 8 sa samo $ 4.5 miliona dolara. Sponzori i osnivači We are 8 su napravili prvu društvenu mrežu sa realnom transparentnošću u svom poslovnom modelu. Projekcija je da zarada u trećoj godini iznosi 75$ miliona na uloženih 100$. Naravno, da bi se ovo ostvarilo potrebno je da privuku mnogo korisnika, a i kompanija koje će biti voljne da ulože u reklamiranje.

Lično, koncept mi se dopada. Jako mi je bitan charity momenat u priči. Vizuelno mi se, takođe, dopada. Volela bih da joj predvidim lepui budućnost, ali se ne usuđujuem – sećate se: bila sam oduševljena i sa G+, bila early adopter, pa…

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *