VODA I TRENING

Ljudsko telo se sastoji od 60-70% vode, tako da slobodno možemo da kažemo da je voda od suštinske važnosti za preživljavanje. Ona reguliše telesnu temperaturu, omogućava disanje, važna je za probavu i izlučivanje, pomaže telu da se kreće, a to su samo neke od njenih uloga!

Preporučuje se 1 litar vode na 25 kg telesne težine, osim kada vežbate ili je temperatura u okruženju povećana, zato što tada treba da pijemo više, jer se više i znojimo.
Ako vežbate intenzivno duže od sat vremena, onda će vam sportski napitak pružiti neophodnu hidrataciju i energiju. Ukoliko je intenzitet vašeg vežbanja nešto manji, i obična voda će biti dovoljna.

http://gty.im/483635121

 

Šta je sportski napitak?

Sportski napici smišljeni su tako da sadrže odgovarajući nivo ugljenih hidrata (5-8g/litar) i elektrolite (kao što su natrijum i kalijum), da biste ostali hidrirani u dovoljnoj meri, oni nadomeštaju ono što vaše telo izgubi tokom vežbanja. Napici mogu biti:

Izotonični – imaju isti osmotski pritisak kao i krv. Brzo nadoknađuju izgubljenu tečnost i osiguravaju dovoljnu količinu energije za rad.
Hipotonični – imaju niži osmotski pritisak od krvi. Mogu da osiguraju odgovarajuću količinu tečnosti, imaju malu količinu ugljenih hidrata i pogodni su za sportiste koji treba da održe minimalnu telesnu masu.
Hipertonični – imaju veći osmotski pritisak od krvi. Imaju za cilj punjenje skladišta glikogena u mišićima. Nisu pogodni za korišćenje u toku takmičenja i treninga, uglavnom se primenjuju u oporavku.

Dehidratacija od samo 1% može da bude uzrok značajnih promena u temperaturi tela, dok će dehidratacija od 2% značajno (loše) uticati na vaše funkcionisanje! Prema tome, od suštinske je važnosti da unosite dovoljno tečnosti.

http://gty.im/147205557

Druga pića koja sadrže veću količinu ugljenih hidrata (gazirani sokovi) sprečavaju da se voda brzo apsorbuje i tako mogu da odlože hidrataciju. Zato takva pića nisu poželjna ni pre, a ni posle vežbanja.
Dakle, ako se upuštate u intenzivno vežbanje, odlučite se za sportski napitak. S druge strane, ako ne vežbate velikim intenzitetom, a pijete sportske napitke koji su postali deo vaše svakodnevne rutine, mogli biste da dobijete na telesnoj masi, i to zbog povećanog sadržaja ugljenih hidrata u njima.

U slučaju da vam se ne sviđa ukus obične vode, dodajte krišku limuna, pomorandže ili malo mente. Tako ćete obogatiti ukus, i izbeći kalorije koje biste dobili kada biste dodali voćni sirup.

Saveti za hidrataciju pre, tokom i posle vežbanja

PRE: pobrinite se da unesete dovoljno tečnosti pre vežbanja – počnite da pijete vodu oko dva sata pre samog vežbanja.
TOKOM: održavajte nivo tečnosti u telu tokom vežbanja.
POSLE: nastojte da pijete jednu do dve čaše svakog sata, sve dok vaš urin ponovo ne poprimi svetlu boju.

NIJE TEŠKO BITI FIT!

Izvor ASPIRE

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *