dark mode light mode Search Menu

VODA I TRENING

Ljudsko telo se sastoji od 60-70% vode, tako da slobodno možemo da kažemo da je voda od suštinske važnosti za preživljavanje. Ona reguliše telesnu temperaturu, omogućava disanje, važna je za probavu i izlučivanje, pomaže telu da se kreće, a to su samo neke od njenih uloga!

Preporučuje se 1 litar vode na 25 kg telesne težine, osim kada vežbate ili je temperatura u okruženju povećana, zato što tada treba da pijemo više, jer se više i znojimo.
Ako vežbate intenzivno duže od sat vremena, onda će vam sportski napitak pružiti neophodnu hidrataciju i energiju. Ukoliko je intenzitet vašeg vežbanja nešto manji, i obična voda će biti dovoljna.

http://gty.im/483635121

 

Šta je sportski napitak?

Sportski napici smišljeni su tako da sadrže odgovarajući nivo ugljenih hidrata (5-8g/litar) i elektrolite (kao što su natrijum i kalijum), da biste ostali hidrirani u dovoljnoj meri, oni nadomeštaju ono što vaše telo izgubi tokom vežbanja. Napici mogu biti:

Izotonični – imaju isti osmotski pritisak kao i krv. Brzo nadoknađuju izgubljenu tečnost i osiguravaju dovoljnu količinu energije za rad.
Hipotonični – imaju niži osmotski pritisak od krvi. Mogu da osiguraju odgovarajuću količinu tečnosti, imaju malu količinu ugljenih hidrata i pogodni su za sportiste koji treba da održe minimalnu telesnu masu.
Hipertonični – imaju veći osmotski pritisak od krvi. Imaju za cilj punjenje skladišta glikogena u mišićima. Nisu pogodni za korišćenje u toku takmičenja i treninga, uglavnom se primenjuju u oporavku.

Dehidratacija od samo 1% može da bude uzrok značajnih promena u temperaturi tela, dok će dehidratacija od 2% značajno (loše) uticati na vaše funkcionisanje! Prema tome, od suštinske je važnosti da unosite dovoljno tečnosti.

http://gty.im/147205557

Druga pića koja sadrže veću količinu ugljenih hidrata (gazirani sokovi) sprečavaju da se voda brzo apsorbuje i tako mogu da odlože hidrataciju. Zato takva pića nisu poželjna ni pre, a ni posle vežbanja.
Dakle, ako se upuštate u intenzivno vežbanje, odlučite se za sportski napitak. S druge strane, ako ne vežbate velikim intenzitetom, a pijete sportske napitke koji su postali deo vaše svakodnevne rutine, mogli biste da dobijete na telesnoj masi, i to zbog povećanog sadržaja ugljenih hidrata u njima.

U slučaju da vam se ne sviđa ukus obične vode, dodajte krišku limuna, pomorandže ili malo mente. Tako ćete obogatiti ukus, i izbeći kalorije koje biste dobili kada biste dodali voćni sirup.

Saveti za hidrataciju pre, tokom i posle vežbanja

PRE: pobrinite se da unesete dovoljno tečnosti pre vežbanja – počnite da pijete vodu oko dva sata pre samog vežbanja.
TOKOM: održavajte nivo tečnosti u telu tokom vežbanja.
POSLE: nastojte da pijete jednu do dve čaše svakog sata, sve dok vaš urin ponovo ne poprimi svetlu boju.

NIJE TEŠKO BITI FIT!

Izvor ASPIRE

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.