Verheijen: Srbija spremna za dolazak MMF-a

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen rekao je da je Srbija dobro pripremljena za dolazak misije MMF-a. Verheijen očekuje da će se postići dogovor o aranžmanu.

Toni Verheijen je novinarima u Skupštini Beograda kazao da, na osnovu razgovora tokom zasedanja Svetske banke i MMF-a u Vašingtonu, zna da je ministar finansija Srbije Dušan Vujović pripremio nekoliko scenarija fiskalne konsolidacije, koji će detaljno biti razmotreni u razgovorma sa misijom MMF, prenosi Beta.

Toni-Verheijen.jpg
“Činjenica da MMF dolazi znači da je Vlada spremna, u suprotnom MMF ne bi došao. Optimističan sam da može da bude postignut dobar rezultat, ali ništa ne treba prihvatiti zadravo za gotovo kad su u pitanju tako komplikovane stvari”, rekao je Verheijen.

Misija MMF doći će sutra u Beograd, gde će sa predstavnicima Vlade i Narodne banke Srbije do 20. novembra razgovarati o sklapanju novog aranžmana.

Verheijen je rekao da je za Srbiju “ekstremno važno” i da završi privatizaciju jer neće moći da krene napred u ekonomskom razvoju dok pitanje preostalih 502 preduzeća iz portfelja Agencije za privatizaciju ne bude rešeno.

“Te kompanije predstavljaju teret za budžet i sprečavaju investitore da dođu u Srbiju zbog neravnopravne konkurencije”, rekao je Verheijen.

Verheijen je istakao da je završetak privatizacije važan i zbog programa fiskalne konslidacije pošto ta preduzeća mnogo koštaju državu, ali i zbog procesa pristupanja EU, jer Srbije ne može da se klasifikuje kao funkcionalna tržišna ekonomija dok se privatizacije ne završi.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *