Venčanice Aurora

Butik venčanica Aurora, nalazi se u TPC Interšped i postoji već 16 godina. Vlasnica ovog salona, gospođa Vesna, kaže da ovaj posao radi pre svega iz ljubavi, kako prema samoj izradi venčanica, tako i prema šivenju i vezu. Svaki deo venčanice je njenih ruku delo, počev od samog kreiranja modela i izrade do najsitnijih detalja i korekcija koje buduće mlade žele. Ovo je jedini salon venčanica u Kragujevcu gde se venčanice bukvalno ‘’proizvode’’.

Untitled design (6)

‘’Šijem venčanice koje se meni dopadaju, ali uvek ispoštujem želje devojaka koje dođu da ih poruče. Ako mi se neka i ne dopadne, posle nošenja je prepravljam kako bi izgledala onako kako ja mislim da je najlepše. Uvek ubacim nešto svoje, neki detalj koji te venčanice učini mojim kreacijama.’’

 

Postoje devojke koje ne žele da njihove venčanice budu nošene mnogo puta pre nego ih one obuku. Kako Vesna kaže, nijedna venčanica iz njenog salona nije ‘’doživela’’ četvrto nošenje, a što se tiče ovogodišnjih modela, nošeni su maksimum jednom, do dva puta. Međutim, ukoliko buduća mlada želi da venčanica bude šivena po njenoj meri i isključivo po njenoj zamisli, to je i te kako moguće u ‘’Aurori’’.

‘’Obično devojka plati samo vrednost materijala, a to je uglavnom izmedju 350 i 400 evra, u zavisnosti od količine utrošenog materijala. Što se tiče mog rada, naplatim ga kroz sledeća nošenja, jer zaista uživam u svom poslu. Ukoliko devojka želi da iznajmi neku od postojećih venčanica iz salona,  što se novih modela tiče, cena je 250 evra.’’

 

S obzirom na to da kompletno izrađujete venčanice i da svaki detalj ručno i sa velikom pažnjom šijete, koliko vremena je potrebno za izradu jedne venčanice?

‘’U zavisnosti od modela, materijala, poruba, veza, cirkona, taj proces traje od sedam dana do dva meseca. Ja radim na specifičan način, pa recimo, čipka nema nijedan šav, a pojedine porube je moguće raditi isključivo na lutki.

 

Da li je veo u modi?

Jedno vreme, devojke nisu uopšte nosile veo. Sada se ta moda ponovo vraća pa ga češće i nose. Moje mišljenje je da haljina može da bude različitih boja, čak ne mora da bude ni prava venčanica već haljina koja podseća na venčanicu, ali veo je ono što možete nositi samo na dan venčanja i znak je da ste mlada.

 

Da li se dogadja da budući mladoženja dođe sa svojom izabranicom u salon venčanica i želi da je vidi u belom i pre venčanja?

‘’Kako ko. Tu nema pravila. Vlada mišljenje da nije dobro da mladoženja vidi mladu u venčanici pre venčanja, ali oni koji dođu uglavnom budu tu kada ona proba različite modele. Kasnije, ona odluči koju će nositi na svadbi, ali on ne zna koju je izabrala.  Dešava se i da mlada potpuno sama izabere. Ipak, najviše biraju mladine drugarice, one su konačan sud! Nekad dođe i njih pet, šest …’’

 

Da li se dešava često da venčanje bude otkazano?

‘’Ima i takvih slučajeva, ali ne dosta. Jedan do dva u toku godine. Ali, na sreću, uglavnom to nije otkazivanje već samo odlaganje svadbe. Jednom se dogodilo i da se devojka predomislila po pitanju venčanice. Mladi vole firmirane stvari i desi se da će otkazati novu haljinu koja nije firmirana, zarad nošenja firmirane, koja i nije u tako dobrom stanju. Sve je to stvar ličnog izbora’’- kaže Vesna.

 

Kada je najbolje vreme za odabir venčanice, odmah posle veridbe ili kasnije?

‘’Ranijih godina su se venčanice birale mesec, najranije dva meseca pred venčanje, jer su devojke uglavnom bile trudne. Međutim, poslednjih pet godina je, zbog kuća koje uvoze venčanice, postala praksa da se venčanice rezervišu mesecima unapred. Čak po pet, šest meseci pre svadbe. Tu može da nastane problem: dobijanje kilaže u međuvremenu, gubljenje kilaže i sl. Zato je bolje ne žuriti. Ako želite moj savet, kažem da nije kasno za izbor venčanice ni pet dana pred svadbu.’’

 

Na naše krajnje pitanje koji je savet za buduće neveste prilikom izbora venčanice, Vesna je odgovorila kratkim ali u svakom smislu jako korisnim savetom:

‘’Morate da poznajete sebe.’’

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *