USKRS: KORENI NAJRADOSNIJEG PRAZNIKA

Uskrs je vreme prolećnog festivala. U hrišćanskim zemljama Uskrs se slavi kao verski praznik, koji slavi uskrsnuće Isusa Hrista. Ali proslave Uskrsa imaju mnogo običaja i legendi, koje su paganskog porekla i nemaju nikakve veze s hrišćanstvom.

Ime Uskrs iz skandinavskog “Östra” i teutonskih “Ostern” ili “Eastre”, a ovi termini označavaju boginje proleća i plodnosti, a proslava posvećena ovim boginjama pada na dan prolećne ravnodnevice.

Običaji vezani za Uskrs su farbanje jaja i uskršnji zeka. Jaja se farbaju obavezno u crvenu, ali i u druge boje. Jaja se koriste i za takmičenje u kucanju, ali i kao dar. Uskršnjin običaji zavise od zemlje do zemlje, pa i od mesta do mesta u okviru neke zemlje – što bi se reklo „sto sela, sto običaja“. Na primer:

  • U Španiji se Uskrs slavi šarenim vatrometima i pucnjevima iz topova; a često je i Juda prikazan na slikama u situaciji kako ga ubijaju španski vojnici.
  • Grci na Veliki petak kupuju uskršnje sveće, a tada i farbaju jaja.
  • U Bavarskoj se na Uskrs u poljima stavljaju mali krstovi. Bavarci slave Uskrs i uskršnjim povorkama, gde pevaju uskršnje pesme i dele jaja.

I kod nas je proslava Uskrsa različita:

  • negde se samo farbaju jaja na Veliki petak
  • negde se farbaju i jaja i prave specijalni uskršnji kolači
  • negde se kriju u dvorištu/kući jaja i slatkiši, pa ih deca nalaze

Zanimljivo je da u Francuskoj i Italiji zvone zvona na crkvama tokom cele godine, osim na veliki četvrtak. Tada nećete čuti zvono sa crkava u ovim zemljama, jer se na taj način iskazuje tuga zbog Hristovog raspeća na veliki petak.

Još jedna zanimljivost vezana za Uskrs, a u vezi sa početkom teksta, je i farbanje jaja i jaje kao simbol. Naime, farbanje jaja nije započeto sa hrišćanstvom, već ovaj običaj seže daleko u prošlost… Još su stari Egipćani, Persijanci, Feničani i Hindusi farbali jaja. Oni su verovali da je svet stvoren iz ogromnog jajeta, tako da je jaje bilo simbol novog života. I ne samo oni, već i mnoge kulture širom planete smatraju jaje početkom novog života i ponovnog rođenja. Kao što vidite, jaje kao simbol se nalazi među nama već eonima.

A farbanje jaja?

Pa, jaja su farbali u crveno i Egipćani u čast boginje Izide, koja je bila božanstvo plodnosti. I ne samo oni, već i mnogi drugi drevni narodi. Zanimljiv je i slučaj jednog severno-afričkog plemena, koje je iznenadilo prosvetitelje. Naime, kada su sveštenici preobratili pleme u Hrišćanstvo, baš u vreme Uskrsa, ovo pleme je počelo da farba jaja, a da im pritom sveštenici nisu objasnili da je to hrišćanski običaj…

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *