Uskrs i Praznik rada

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika, Uskrs ove godine, pravoslavni vernici slave 1.maja.

Taj datum ujedno je i dan kada se obeležava Međunarodni praznik rada.

Iako je u bivšoj Jugoslaviji praznik rada proslavljan masovno, izgleda da će, makar ove godine ostati u senci Uskršnjeg slavlja.

Happy-Employees-in-Iowa

 

1.maj se slavio uz svečane porodične ručkove, ali i u vidu organizovanih slavlja, na trgovima u većim gradovima.

Danas, kao da su svi po malo zaboravili na taj praznik i vratili se starim, tradicionalnim hrišćanskim praznicima.

Tako, umesto proslave rada, porodice se pripremaju za proslavu Uskrsa, jednog od najradosnijeg praznika pravoslavnih vernika.

415280 (1)

Iako verovatno većinu običaja vezanih za proslavu Uskrsa već znate, nije na odmet da se podsetimo nekih od njih.

Najprepoznatljiviji običaj je darivanje farbanim jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, a uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju, i za one koji ga primaju. Jaja se po tradiciji boje  na Veliki petak, a prvo obojeno jaje se stavja u stranu i zove se “čuvarkuća”. Simbolično, ovo jaje predstavlja zaštitnika vašeg doma i porodice. Obično se čuva na posebnom mestu, do sledećeg Uskrsa.

U prošlosti, porodice su na dan Uskrsa odlazile u crkvu, na svetu vaskršnju službu, a posle službe, narod se pozdravljao uz reči “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”. Kada se iz crkve vrate kući, domaćin pali sveću, okadi sve ukućane u toku molitve, predaje mlađem kadionicu i on zatim kadi celu kuću.Posle zajedničke molitve, cela porodica seda za svečanu trpezu.

Običaj je i da se na svečanom ručku prvo jedu uskršnja jaja, pa tek posle toga druga jela.

Zanimljiv običaj koji se skoro zaboravio jeste da ukućanin koji pobedi u tucanju jajima, to jaje razbija sebi o čelo uz reči “Hristos vaskrse”, a ostali mu odgovaraju “Vaistinu vaskrse”.

Ono što je sigurno jeste da se  proslavi Usrsa najviše raduju deca, a naročito tucanju jajima, pa je ovaj praznik u porodicama u kojima se slavi obično veoma zabavan i pun sreće i radosti. Možda se upravo zbog toga ovaj praznik smatra praznikom sreće, radosti i novog životnog začetka.

     HRISTOS VOSKRESE!

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *