TURISTIČKA AGENCIJA HOLIDAY: SARIMSAKLIJEVSKI MEDALJONI

Najpoznatije znamenitosti Sarimsaklija su – sofre – dva izuzetna vidikovca: Dženadi (Rajksa) sofra i Šejtan (Đavolja) sa kojih se pruža neponovljiv pogled na Sarimsaklijski arhipekag i Ajvaličku regiju. Obilazak ovih vidikovaca se ne propušta čak i u slučaju (veoma čestom) kada ste u Sarimsakliju „višestruku povratnik”.

Šejtan sofra se u svetu turizma ubraja u jedno od četiri (ostala tri su: Kapri, Aleksandija i Mikonos) mesta sa kojih se posmatra najlepši zalazak sunca na svetu. Po lokalnoj legendi, čak i sam đavo (šejtan) rešio je da postane smrtan da bi mogao svako veče da uživa u lepoti zalaska sunca sa ove stene. Na njenom samom rubu postoje (ograđeni) ostaci šejtanove stope kao dokaz đavolove fasciniranosti lepotom mesta sa kojeg je skočio. Ni vas, naravno, kao i mnoge do sada, neće ostaviti ravnodušnim prizor zagasito narandžastog sunca koje bukvalno utanja u more pred vama. Na samom vidikovcu pored etno i nacionalnih restorana i nargila barova možete upražnjavati i jedno lokalno verovanje u kojem žene i devojke vezuju maramice za granje obližnjeg rastinja da bi im se ispunile ljubavne želje.

Untitled design

Ajvalik je tipično sredozemno mesto u kome je i dalje vidljiv duh Grčke, pre svega zbog arhitekture ali sada oplemenjeno i obogaćeno svim čarima Orijenta. Bazari, pijace, čajdžinice. berbernice, prodavnice začina, juvelirnice, radnje sa kožom, egzotične prodavnice tepiha… Starovremske ali i najmodernije kafane i restorani u uzanim sokacima koji „izlaze” pravo u luku (centar mesta) i na more. Ono što turiste iskreno najviše raduje su bazarni dani, u Ajvaliku svakog utorka au Sarimsakliju četvrtkom na kojima se nudi širi asortiman robe (a, o kvalitetu i da ne govorimo) nego na svim vašarima u Srbiji zajedno.

Untitled design(1)

Džunda je nekadašnje ostrvo koje je zahvaljujući turskoj preduzimljivosti i razvijenom građevinarstvu preraslo u poluostrvo. Trag Grčke i helenizma na njemu je toliko jak da ga i današnji Turci nazivaju originalnim grčkim imenom Džunda, iako se ostrvo zvanično već skoro vek zove Ali Bej. Obiluje specijalizovanim ribljim restoranima u kojima se u svakog trenutka služi isključivo i taze ulovljena riba i morski plodovi, poslastičarnicama koje prave, ali zaista najbolji sladoled na čitavom delu primorja – slavni „Đžunda dondurma”. Za one mlađe, ljubitelje noćnog provoda (sa svim onim što to podrazumeva) tu je bogata ponuda mnogobrojnih elitnih noćnih klubova i diskoteka.U samoj Džundi nalazi nezaobilazno mesto za posetu svih turista, ne samo sa ovih naših prostora već i iz Grčke, Bugarske i Rusije – Crkva Svetog Nikole. U pitanju je hram pod jurizdikcijom Grčke pravoslavne crkve napušten posle Prvog svetskog rata. Za ovu bogomolju vezan je jedan neverovatan ali istinit događaj. Kada su pre nekoliko decenija Turci rešili da poruše opusteli hram zbog potencijalne opasnosti urušavanja zidina na brojne turiste, Džundu je pogodio zemljotres koji na unutrašnoj, istočnoj strani hrama, baš u nekadašnjem oltaru ostavio veliki trag u obliku pravoslavnog krsta. Fascinirani ovim zbivanjem Turci su odustali od rušenja hrama a trag krsta kroz prozore crkve i danas je vidljiv svim mnogobrojnim posetiocima.

Untitled design(2)

Koliko god da je ponuda u samom mestu bogata, velika i raznovrsna – tri izleta su „šlag na torti vašeg letovanja”: Bergam, Izmir i Lezbos.

Turci su u svojoj istorji imali mnogo sultana ali samo jednog kralja – Kralja Huseina. Veliki, iskreni i pravi prijatelj ne samo gostiju iz agencije „Holidej” već svih turista iz Srbije. Vlasnik je porodične manufakture za obradu oniksa, srebra i zlata. Poseta njegovoj firmi odiše pravom domaćom, kućnom atmosferom i za trenutak ćete pomisliti da ste u srcu Kapadokije, odakle potiče Huseinova porodica ali i oniks koji obrađuje. Nakon obilaska antičkog grada Pergama uz posredovanje lokalnog vodiča ekskluzivo i sa velikim popustom imaćete jedinstvenu priliku da obiđete i pazarite u autentičnim radionicama ćilima i tepiha po kojima je ovaj deo turske najčuveniji u čitavom svetu. U tim starim, seoskim radionicama možete da lično učestvujete u izradi svog sopstvenog turskog ćilima – bukvalno od „svilene bube do finalnog proizvoda sa sve šarama”.

Za ljubitelje i poznavaoce pravog šopinga, petomilionski Izmir je pravi izazov! Obavezna poseta njihovom bazaru, vožnja žičarom, metroom, hranenje golubova kod Sahat kule. Obilazak jedne od najvećih botaničkih bašta Azije, starog dela grada u kome se rodio poznati milijarder, brodovlasnik i plejboj Onazis, impresivne luke (26 kilometara uređenog šetališta pored mora) u kojoj svakog časa pristižu brodovi iz celog sveta.

Untitled design(4)

Na samo 12 nautičkih milja od Ajvalika nalazi se Lezbos, jedno od najvećih i najpoznatijih grčkih ostrva. Mondensko i eksluzivno letovalište bogatih turista sa Zapada. Previše blizu i dostupno da bi vas „mimoišlo”. Obavezan obilazak drevne helenističke, rimske, vizantijske, krstaške i turske tvrđave koja dominira nad ostrvom, brojnih crkava i Muzeja pravoslavlja, najpoznatijih porodičnih „uzerija”, lokaliteta koji imaju i horizontalu i vertikalu od početaka istorije do danas… Pored samog glavnog grada Mitilene (na turskom – Mitilini) obezbeđen je odlazak na predivnu privatnu plažu (pazite se ježeva) u borovoj šumi. Ne propustite!

Iako na prvi pogled deluje kao pravo toplo porodično gnezdo, daleko da je Sarimsakli „operisan” od noćnog života i provoda do zore – a, i duže. Naravno, za najmlađe tu je odlazak u luna park sa svime što jedno takvo mesto, pa još u turskoj „obradi i izvedbi” može da pruži razdraganim mališanima i švrćanima (bogami i njihovim roditeljima i starateljima) od svih mogućih „vožnji” i „tura” pa do noćnog razgledanja na velikom panoramskom točku.

U samom Sarimsakliju nalazi se više modernih restorana i velikih evropskih diskoteka. Ljubitelji klabinga i svega što uz to ide zaboraviće da se nalaze u malom primorskom mestu već će za trenutak pomisliti na Ibici, Londonu, hrvatskom Zrću ili brojnim splavovima na Adi Ciganliji. Provod zagarantovan, ponuda bogata pa. se nemojte iznenadi ako vaš večernji izlazak završi u zoru na jednoj od one dve pominjane sofre sa početka teksta.

Untitled design(5)

Iako je jedna, obližnja turistička „velesila” za svoj logo pre jače od decenije koristila sligan „Letujte među prijateljima” godišnji odmor u Sarimasakliju je baš to – bukvalno. Neverovatna je lakoća stvaranja brojnih, iskrenih i trajnih prijateljstava između turističkih poslenika i gostiju agencije „Holidej”. Uz nezaobilaznog Džumhura – alfu i omegu Sarimsaklija, tu su i mnogi drugi prijatelji poput već spomenutog juvelira Huseina, trgovca Ilkera, vlasnika hotela Ahmeta (sina legendarnog preminulog – rahmetli hotelijera Samija), Ismaila, menadžera hotela „Dobra” ili njegovog imenjaka sa recepcije „Sezara”…

Uz takva prijateljstva zagarantovano vam je ne samo obično turističko letovanje već celokupno otkrivanje svih čari ove zemlje i regije ali druženje je kao i internet – interaktivno, teče u oba smera, zato nemojte da vas iznendai uzvratna poeste, obično zimi, tu negde oko naših sajmova turizma. Brojna prijateljstva koja su prerasla u svašta „nešto više”, ostaće tajna Sarimsaklija i onih koji su u njima iz sveg srca učestvovali i uživali. Do sledećeg viđenja.

 

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *