TESLA MOTORS(VIDEO)

Koliko znamo o Tesla Motors? Znamo da je to firma koja u poslednjih nekoliko godina pomera granice normalnog i ustaljenog a postavlja granice luksuznog a ekonomičnog. U daljem tekstu pročitajte nešto više o firmi i čoveku (Elon Musk) koji imaju samo jednu nameru -Da promene svet!

Tesla Motors osnovan je 2003. godine u “silikonskoj dolini” Kaliforniji. Ime je dobilo po proslavljenom naučniku Nikoli Tesli koji je pre skoro 150 godina proizveo asihroni dvofazni motor koji se mogao ponašati i kao generator u isto vreme a koji je Tesla Motors koristio za prve motore. U početku su to samo bila podvožja sa motorom i baterijama za razne mašine.

Odmah nakon osnivanja proizveden je Tesla “Roudster”, poptuno električna sportska zver. Zahvaljujući tehnologiji korišćenja litijumsko-jonskih baterija automobil je imao 320 kilometara između dva punjenja što je tada bilo neverovatno. Automobil je bio među najboljim četverotočkašima na struju ikada ali i najboljim sportskim automobilima u tom trenutku.

2011. Godine predstavljen je novi model ove marke, Tesla Model S. Ispostavilo se da je to najbolji automobil na struju ikada proziveden! 2013. godine glasanjem novinara izabran za automobil godine.

Tesla Model S je sportski sedan regularne veličine proizveden od Tesla motors automobilske kompanije. Isporuka vozila počela je u junu 2012. godine u SAD, zvanični domet za luksuzni Model S opremljen sa 85 kWh litijum-jonskom baterijom je 434km, prevazivši Teslu roudster i time je Model S postao električni automobil sa najvećim dometom dostupnim na tržištu. Domet za Tesla Model S sa 60 kWh baterijom je 330km. Tesla takođe planira da pusti u proizvodnju model sa manjom baterijom od 40 kWh očekujući da ima domet od 230 kao i model sa baterijom od 60 kWh. Za oba modela očekuje se da isporuka počne početkom 2013. godine. Početne cene su $49000/$59000/$69000 za modele sa 40kWh/60kWh/85kWh baterijom i kreću se sve do $87400 sa popustom od $7500 na federalnu taksu. -Wikipedia

Test Modela S automobila možete pogledati u video ispod:

Ovom firmom počela je tiha automobilska “revolucija” i dokazano je da električni automobil može biti luksuzan i prestižan a u isto vreme sportski i ekonomičan. Uskoro se planira dolazak još jednog “Teslinog” automobila, kompaktnog SUV modela -Model X.

Izvor: CARZ

PODRŽITE NAS!
[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *