Svinjograd – budilnik za roditelje

Svinjograd je predstava Dramskog studija Doma omladine u režiji Đorđa Đokovića i Jovane Mišković. Predstava se razvila iz radionice Govorna radnja. Monolozi, korišćeni za vežbu sa glumcima iz komada: Kraj časa – Mihajlo Pantić, Drama o Mirjani i ovima oko nje – Ivor Martinić, Najvan.Super – Edvard Lu, Draga Jelena Sergejevna – Ljudmila Razumovska, Staklena menanžerija – Tenesi Vilijams, Disko svinje – Enda Volš, kanalisani su i sublimirani u jedno – Svinjograd. Predstava je koncipirana oko likova i izgrađena od likova, i u tome je jedna od draži – nije klasično obrađeno delo.

Iako mladi, glumci su odlično izneli predstavu. Na Urban festu predstava je osvojila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu (Sara Simović) i Gran pri nagradu Ćele Kula za najbolje glumačkom ostvarenje.

Sama predstava je realistična. Odvija se u učionici, na školskom času fizike. Tinejdžeri glume tinejdžere. Svaki učesnik predstave je imalac svog univerzuma. Univerzumi se na momente dodiruju i prave tačke preseka. Zajedničko za sve njih je traženje smisla okruženi besmislom. Svaki lik iznosi svoju priču. Tešku priču. Nerazumevanje okoline, roditelja. Breme problema se preslikava i na decu, od najranijeg uzrasta. Ovo breme se manifestuje kroz različite emocije: bes, tugu… Bes je najdominantniji i namerno na momente uplaši publiku (iznenadna vika, udaranje o klupe, tuča…) , kako bi publika bila probuđena, shvatila probleme tinejdžera.

Ovo je predstava koju bi svaki roditelj trebalo da pogleda, jer omogućava menjanje perspektive. Na momente je i kompletno zastrašujuća. Međutim, nudi i rešenje i načine komunikacije.

Potpuna katarza u izvornom obliku.

PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *