Sve što niste znali o bureku

Burek je mnogima jedna od omiljenijih namirnica. Idealan je kao doručak, ali i kao večera. Prosto je nezamislivo vraćati se iz provoda vikendom i ne svratiti sa ekipom na burek u pekaru. Slažemo se da svi volimo burek. Ali ne znamo svi kako je burek nastao. Negde svi znamo da su ga doneli Turci sa sobom na naše prostore i to je to.

Burek je nastao u Anatoliji u ranom periodu Otomanske imperije. Vrlo brzo se proširio i na ostatak otomanskog carstva i brzo je prihvaćen kao jedno od popularnih jela. Na naše prostore je došao 1498. godine. Naime, kad su nas Turci osvojili ideja im nije bila samo da nas pokore vojno, već i kulturno. Tako su počeli da nam plasiraju svoju kulturu, pa i namirnice. No, nismo lepo prihvatili njihov tradicionalni burek. Nije odgovarao našem ukusu.

Da bi se burek spremao i na teritoriji pokorene Srbije (koja je tada obuhvatala značajan deo Balkanskog poluostrva), doveli su u Niš 1498. poznatog burek majstora iz Istambula, Mehmeda Oglu. Proveo je neko vreme u Nišu i spoznao ukus i senzibilitet našeg naroda, pa je napravio okrugli burek. Baš isti burek kakav i danas poznajemo.

Današnji burek je, dakle, izmišljen u Nišu.

Oblik i metodu spravljanja iz 1498. godine burek je sačuvao samo u Srbiji i Makedoniji (u ostalim republikama bivše SFRJ se drugačije spravlja). Da bi burek bio odličan, pored kvalitetnih sastojaka, bitno je da ga pravi i dobar burek majstor. Pekara VEGA ima pet burek majstora i svi su dugo u pekari VEGA, a neki od njih i više od 10 godina.

Kad je već došao u Šumadiju iz Turske, red je bio da se pojavi i šumadijska varijanta bureka – uvijača sa suvim mesom i pavlakom. Pekara VEGA je prva napravila tehnološki proces za ovu vrstu pite i to je ono što je izdvaja od drugih.

Pored uvijače sa suvim mesom i pavlakom u Pekari VEGA se pravi i burek sa sirom, burek sa mesom, gurmanski burek, burek sa šampinjonima, uvijaču sa sirom, uvijaču sa mesom, uvijaču sa spanaćem, uvijaču sa krompirom, uvijaču sa sirom i zeljem.

Kad si gladan – VEGA

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *