Super trik: Pojačajte pamćenje za samo 30 sekundi

Koliko vam se puta dogodilo da ne možete da se setite gde ste ostavili ključeve ili dokumenta ili ste zaboravili nečije ime i prezime? Ako vam se ovakve stvari često događaju, isporbajte ovaj najjednostavniji trik koji zaista deluje.

8127175006_52f7cdd6e0_k

Najnovije istraživanje objavljeno u knjizi koja se bavi kriminalnom psihologijom potvrdilo je kako u samo 30 sekundi možete da pojačate memoriju i da se prisetite najsitnijih detalja koje svakodnevno zaboravljate.

 U istraživanju su učestvovale osobe između 20 i 60 godina, a zadatak im je bio da pogledaju kratak film i da se zatim prisete što više detalja iz filma. I dok je jedna polovina ispitanika prezentovala odgovor otvorenih očiju, drugi su zatvorili oči i posle 30 sekundi odgovorili na isto pitanje.

Ovi koji su odgovarali posle 30 sekundi odmaranja očiju uspeli su da nabroje gotovo 30 odsto više detalja iz filma i to nekoliko puta za redom, uključujući i zvučne efekte i konverzacije. Stručnjaci govore kako je objašnjenje zapravo vrlo jednostavno.

Naime, kada zatvorite oči isključujete mozak od spoljašnjih uticaja koji vas ometaju u razmišljanju. Na taj način mozak postaje fokusiran isključivo na zadatak koji mu je postavljen.

Sledeći puta kada zaboravite gde ste odložili ključeve, spremili dokumente ili ime poslovnog saradnika, zastanite na trenutak, zatvorite oči i detaljno ‘prekopajte’ mozak.

Izvor: blic.rs

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *