ŠTA JESTI I PITI NAKON VEŽBANJA?

Da bismo ostvarili pozitivan efekat vežbanja i naše telo adekvatno oporavili i pripremili za naredne napore, daćemo Vam 5 saveta kako da to učinite na najlakši način!

NADOKNADITE TEČNOST I SOLI NAKON VEŽBANJA!

Kada vežbate, znojenje čini da gubite važne telesne soli – poput natrijuma i kalijuma – s toga to treba nadoknaditi! Mnogi uspešni sportisti imaju naviku da se mere pre i posle vežbanja (treba Vam vagica i 20 sekundi pre i posle treninga), da bi znali koliko tečnosti treba da nadoknade. Za svaki kilogram koji izgubite tokom aktivnosti, treba da popijete 2-3 čaše tečnosti (ili oko 1 litar tečnosti po kilogramu izgubljene telesne težine).

ŠTA PITI NAKON VEŽBANJA?

Voda je dobra za nadoknadu tečnosti, pošto ćete kasnije jesti – unećete ugljene hidrate, natrijum (i verovatno malo kalijuma) iz hrane. Sportsi napici su odlični jer obezbeđuju ne samo tečnost i ugljene hidrate (neki čak imaju i malo proteina – koji su takođe potrebni Vašem telu), već i odgovarajući balans soli koji je izgubljen tokom znojenja, takođe. Napitci obično imaju blag, sladak ukus koji Vas tera da pijete više.

VAŠEM TELU SU POTREBNI UH NAKON VEŽBANJA!

Nakon napornog vežbanja, Vaše telo je sagorelo dosta UH – osnovno gorivo koje koriste Vaši mišići – i važno je da se nadoknadi što je pre moguće. Preporučeni unos je oko 1,4 grama UH po kilogramu telesne težine (oko 100gr za osobu od 75kg). Zdravi UH – voće, žitarice od celog zrna i prirodni UH u mlečnim proizvodima – su odlični za početak nakon vežbanja.

VAŠEM TELU SU POTREBNI PROTEINI NAKON VEŽBANJA!

Protein je važan za oporavak (ako ne i najvažniji), pošto pomaže da se stimuliše oporavak i izgradnja mišića nakon vežbanja. Idealan obrok ili užina nakon treninga sadrže kombinaciju zdravih UH i proteina, što je razlog zbog kojeg se sportisti često okreću hrani kao što je posebno formulisan napitak za oporavak, proteinski šejk sa mlekom i voćem, čaša jogurta i voće ili sendvič sa specijalnom vrstom hleba…

VREME KONZUMIRANJA HRANE JE VRLO BITNO!

Kada vežbate, Vaši mišići postaju veoma osetljivi na nutrijente koji su dostupni – i ta osetljivost traje ograničeni vremenski period. Iz tog razloga mnogi vežbači koji žele da kompletno oporave mišiće, obraćaju veliku pažnju na ovaj “metabolički prozor” – vremenski period od oko 30ak minuta nakon vežbanja tokom kojeg treba (mora) da unesete UH i protein. Tokom ovog važnog perioda nakon vežbanja, Vaše mišićne ćelije su osetljive na efekat insulina – hormona koji pomaže transport aminokiselina (iz proteina) u ćelije. Insulin takođe ima ulogu da prenosi UH u ćelije, gde se skladišti u obliku glikogena. Ova gomila UH može potom da se upotrebi u obezbeđivanju energije za mišiće tokom sledećih aktivnosti.

NAŠE TELO – JEDINO MESTO GDE MORAMO DA ŽIVIMO!

Izvor: ASPIRE

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *