Šta je PayPal i kako se koristi

Internet trgovina će dolaskom ovog servisa u Srbiju biti bezbednija, brža i pouzdanija, ali se o detaljima još spekuliše, naročito o tome da li ćemo moći i da prodajemo, a ne samo da kupujemo u virtuelnim prodavnicama

Ova godina je poslednja bez PayPal u Srbiji, tvrde na osnovu poslednjih informacija u Ministarstvu spoljne, unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Međutim, to ne znači da će građani Srbije moći odmah da koriste baš sve pogodnosti ovog servisa za onlajn plaćanja. Omogućiće kupovinu u eBayu, najvećoj virtuelnoj prodavnici na svetu, ali verovatno u početku nećemo ništa moći da prodajemo na ovaj način.

Ipak, internet trgovina će dolaskom PayPal biti umnogome bezbednija, brža i pouzdanija.

“Tačan datum dolaska PayPal zavisi isključivo od te kompanije i od njihovih poslovnih planova. Ono što znamo jeste da se Srbija nalazi u grupi država kao što su Crna Gora, Makedonija i još neke koje takođe čekaju dolazak PayPal”, kaže sa “Potrošač” kaže Stefan Lazarević, državni sekretar za telekomunikacije u ovom ministarstvu.

Prema njegovim rečima, PayPal je imao nekoliko nedoumica kada je reč o regulativi naše države koja se odnosi na platni promet i devizno poslovanje.

“Te nedoumice su otklonjene i PayPal danas slobodno može da otpočne svoje poslovanje u Srbiji. Ali, bez obzira na to i dalje je neophodno raditi na unapređivanju regulatornog okvira kada je u pitanju onlajn poslovanje u Srbiji, pre svega zbog velikog značaja koji razvoj elektronske trgovine može da ima na čitavu našu ekonomiju. Tu pre svega mislim da je neophodno usvajanje Zakona o platnim uslugama koji će s jedne strane uvesti institute elektronskog novca, a s druge omogućiti plaćanje preko mobilnog telefona”, ističe Lazarević dodajući da je neophodno izmeniti zakon koji uređuje računovodstvo kako bi se obezbedilo potpuno funkcionisanje elektronskih faktura u našoj državi.

Kako su objasnili u ministarstvu PayPal i slični posrednički sajtovi funkcionišu tako što korisnik kod njih otvori nalog, unese podatke o svojoj platnoj kartici i dalje prilikom plaćanja samo koristi podatke o svom nalogu, dok podatke sa kartice više nikada ne ukucava. Posrednik u plaćanju “skida” novac sa kartice korisnika i prosleđuje ga prodavcu i na taj način se postiže veća sigurnost u poslovanju preko interneta.

“Svetski trendovi ukazuju na činjenicu da će internet ekonomija rasti tempom od osam odsto godišnje u razvijenim zemljama, kao i dvostruko više na tržištima u razvoju. Regulatorni okvir u našoj državi nije u potpunosti prilagođen razvoju onlajn trgovine, ali veliku ulogu u razvoju ove trgovine imaju navike potrošača kao i nedovoljna računarska pismenost. Trenutno se ne prave analize o udelu onlajn prometa u ukupnoj trgovini, ali se procenjuje da je taj procenat u nivou našeg regiona, što bi bilo nešto manje od 10 odsto u odnosu na ukupnu trgovinu”, zaključuje Lazarević.

Prema važećim propisima, plaćanja uvoznih dažbina oslobođena su fizička lica čije pošiljke ne prelaze vrednost od 70 evra, a stižu im od fizičkih lica iz inostranstva. Ukoliko se roba naručuje od pravnih lica iz inostranstva naplati uvoznih dažbina ne podležu pošiljke čija je vrednost do 50 evra.

Da li će se limit menjati u korist kupaca kada profunkcioniše PayPal nije poznato.

Uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva putem poštanske službe, obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV-a (osam ili 20 odsto). Važno je da se naglasi da se vrednost pošiljke uvećava za iznos troškova prevoza, odnosno poštarine.

Roba koja se uvozi, odnosno naručuje može da stigne običnom pošiljkom – preko PTT službe ili brzom poštom preko firmi kakve su “DHL”, “Fedeks”, “UPS”.

“Način dostave robe izbor je njenog naručioca i on se o tome verovatno izjašnjava u momentu porudžbine. Za naše građane i dalje je povoljnije da robu primaju putem obične pošte, s obziromn a to da su PTT usluge jeftinije od usluga brze pošte, pa su samim tim ukupni izdaci niži”, ističu u Upravi carine.

Međutim, za naš standard kupovina preko interneta i dalje je skupa. Uzećemo primer da kupac želi da naruči jaknu iz inostranstva koja koja kod trgovca košta 80 evra. Ako uzmemo da je transport plaćen recimo 10 evra onda će carinska osnovica biti 90 evra, jer cena transporta ulazi u carinsku osnovicu, pa će carina iznositi devet evra. Osnovica za plaćanje PDV-a je 99 evra. Pošto se PDV uglavnom plaća 20 odsto u našem primeru će to biti iznos 19,8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi 9 evra + 19,8 evra = 28,8 evra (29 evra). Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS.

Treba znati i da se račun uzima samo kao jedan od parametara pri carinjenju.

Kada se radi o carinjenju pošiljki za fizička lica čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, carinjenje se vrši u takozvanom skraćenom postupku (primenjuje se jedinstvena carinska stopa od 10 odsto). U slučaju da su pošiljke vrednije od tog iznosa ili kada ih naručuju pravna lica tada je obavezno podneti deklaraciju u pisanom obliku (JCI) i započeti postupak redovnog carinjenja. Ono podrazumeva da će se roba cariniti po stopi utvrđenoj Zakonom o carinskoj tarifi.

I pored toga što je elektronska trgovina opterećena carinom, transportom i porezom, a trenutno i nedoumicama oko načina plaćanja u Pošti Srbije veruju da će uspostavljanjem PayPal sistema smanjiti nepoverenje u internet kupovinu. Koliko će Srbija uvećati broj aktivnih korisnika PayPal sistema kojih ima više od 100 miliona u svetu ostaje da se vidi, jer je i sada mnogo onih u Srbiji koji već kupuju preko interneta koristeći kartice.

“Glavna prednost PayPal je bezbednost novčanih transakcija (jer korisnici ne ostavljaju trgovcima brojeve svojih računa). Očekujemo da će njegovim uspostavljanjem porasti broj pošiljki za transport. Ovo je svakako dobra vest”, ističu u PTT Srbija.

I u DHL-u očekuju da će se uvođenjem PayPalpovećati onlajn trgovina, što će uticati na povećanje broja pošiljaka. Koja je procedura za kupce koji žele dostavu robe koju su kupili preko interneta u inostranstv? Uprošćeno, dostava se naplaćuje po kilogramu robe i zavisi od lokacije sa koje se naručuje.

PayPal je servis za plaćanje na internetu u koji su povezani i kupci i prodavci. On predstavlja pouzdan centar za plaćanje na internetu. Kada se jednom prijavite na PayPal i ostavite podatke o kartici, kreirali ste nalog i nije potrebno da to ponovo činite. Možete da kupujete na svim sajtovima koji su povezani u PayPal servis. Sve internet trgovine koje su povezane sa PayPal smatraju se pouzdanim. Nekada i trgovci imaju račun kod PayPal na koji primaju uplate, pa on pruža zaštitu i kupcima i prodavcima. PayPal daje mogućnost da otvorite račun na internetu na koji možete da prebacite novac i kasnije sa njega plaćate u veb-šopovima.

 

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *