ŠTA JE TO PARILLA?

Parilla – zvuči egzotično, zar ne? Šta li znači? Parilla je španski termin za roštilj. Mnogi misle da je roštilj američki proizvod. Istina, roštilj jeste jako popularan u Americi, ali nije američki proizvod.

Roštilj je otkrio Kristofer Kolumbo. Kada je 1492. godine stigao do obale Dominikane video je domoroce kako na metalnim tepsijama peku povrće. Kolumbo i njegovi saputnici su počeli da primenjuju ovaj model sremanja hrane i za pečenje ribe i ostalog mesa. U jednom tenutku su se dosetili da izbuše ove svojevrsne tepsije i tako se rodio roštilj kakav poznajemo u današnjem obliku. 1500. godine, zajedno sa brodovima Španaca, i roštilj se proširio na sadašnju teritoriju Meksika, a kasnije i širom američkog kontinenta. Moreplovci, koji su se vratili u Španiju, doneli su ovaj izum sa sobom.

Kao što vidite, Španci su izumitelji roštilja. Parilla je malo drugačija u odnosu na roštilj na kakav smo, možda, navikli: komadi su manji (baš su tapasi, kao i većina španske kuhinje), kombinuju se različiti ukusi, ali i mesa.

Originalni španski roštilj možete probati u originalnom restoranu španske kuhinje u Kragujevcu – u TapasBaru. 🙂

Parilla za dvoje podrazumeva miks mesa 500 gr sačinjen od: ćevapčića, burgera, pikantne kobasice, pilećih batačića u medu, ražnjića i fileta svinjskog buta, serviran sa hrskavim krompirićima, senfom i bbq salsom.

 

Ovo jelo se od danas nalazi na meniju u TapasBaru. A Tapas Bar se nalazi u Ul. Branka Radičevića 10/A.
Online, TapasBar se na FBu nalazi ovde, a na Instagramu ovde.

I? Hoćemo li da probamo parillu za dvoje? 🙂

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *