SREDNJOVEKOVNA PRIČA: OŽIVLJAVANJE ISTORIJE ŠUMADIJE

Udruženje građana SREDNJOVEKOVNA PRIČA je osnovano u 09. marta ove godine. Ideja ovog udruženja je oživljavanje srednjovekovne istorije, naročito na tlu Šumadije. Kao prvi projekat, izabrano je oživljavanje srednjevekovnog grada Borač.

Ovaj grad se nalazi u blizini Kragujevca. Spisi kažu da je ovaj srednjovekovni grad obnovljen na rimskim temeljima. U sastav srpske države je ušao 836. godine, u doba vladavine kneza Vlastimira. Ugarski kralj Žigmund ga zauzima 1389. godine, da bi ga Srbi, uz pomoć Turaka, povratili već narednog leta. Zanimljive iskopine kazuju da je grad star barem 2000 godina. Pripadao je  mnogima, ali je najveći procvat i značaj dobio u srednjem veku. Ovdašnji meštani rado prepričavaju njegovu istoriju, ne krijući ponos što su velika imena srpske istorije baš ovaj krš iznad sela odabrali za mesto svoje vladavine. Priča se da je izgradnji grada najviše doprineo despot Stefan Lazarević. Svedoči o tome i povelja koju je izdao Dubrovčanima. S kolena na koleno se prenosi priča da se Stefan, primivši goste iz daleka, popeo na najvišu stenu sa koje pogled puca na Šumadiju, pokazao rukom na polja, šume, reke i plodne oranice i rekao:

Ima li još negde takve lepote? Kad dođoste videste samo kamen, a kad stadoste na kamen videste i rodne njive, i šljive, i žito. Bog sve dade gradu Borču.

Beleške kazuju da je bio podeljen na Gornji i Donji grad. Veruje se da je u gornjem delu grada bila smeštena vojna posada i uprava, a u donjem skladišta, stanovi i drugi objekti. Borački grad je služio da se u njega skloni srpsko stanovništvo, odnosno građani Gruže, od najezde neprijatelja.

Udruženje građana SREDNJOVEKOVNA PRIČA je napravilo 3D animaciju rekonstrukcije “Slavnog grada Borač”, gde ljudi mogu jasno da vide kako je grad izgledao:

https://www.youtube.com/watch?v=oTTxAZ2-XTo&feature=share

Međutim, nisu se zaustavili na 3D animaciji.

Prva faza projekta oživljavanja srednjevekovne istorije na tlu Šumadije podrazumeva rekonstrukciju pomenutog grada kroz edukaciju i likovni rad osnovaca u školama u Boraču, Toponici, Gruži, Kniću i Guberevcu.

Do kraja 15. jula možete posetiti prezentaciju likovnih radova dece iz Boračke Župe u Narodnom muzeju u Kragujevcu.

Cilj ove inicijative je edukacija dece i šire javnosti o bogatom nasleđu mesta Borač. Sledeći korak je pokretanje inicijative za arheološko istraživanje Gornjeg grada, dela zamka na vrhu Boračkog krša, što će omogućiti uspostavljanje atraktivne turističke destinacije sa pešačkim stazama i odgovarajućom turističkom signalizacijom.

Uporedo sa ovom inicijativom radi se na projektu Dve kule: postavljanju dve kule zidane od kamena, pored znaka Borač srednjovekovni grad u cilju brendiranja mesta i postavljanja odgovarajućih edukativnih tabli i znakova sa informacijama o Slavnom gradu Borač.

https://www.youtube.com/watch?v=yI3UaOqXIhg&feature=share

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *