Sreća zavisi od tri stvari

Istraživači australijskog Dikin univerziteta ustanovili da je za potpuni osećaj sreće potrebno da budu ispunjena tri uslova koja su nazvali “zlatni tougao sreće”

6158768265_b1c88d89ef_b

Ova tri faktora koja definišu sreću su dobri međuljudski odnosi, stabilna finansijska situacija i posedovanje životnog cilja.

Do ovog zaključka, istraživači su došli na osnovu studije koja je sprovedena u periodu od 15 godina na uzorku od preko 60.000 ljudi.

Robert Kamins, jedan od autora studije, ističe da su odnosi koje imamo sa drugim ljudima od presudnog značaja: “I osobe sa niskim primanjima mogu da ostvare zadovoljavajući nivo sreće ukoliko su razvili pozitivne društvene kontakte i ako imaju neki cilj u životu”.

Ti odnosi ne moraju obavezno da budu romantične prirode, ali je potrebno da oni podrazumevaju podršku i intimnost, objasnio je on.

“Neophodno je imati nekog s kim možete da podelite svoje misli, tajne, nade, snove i strahove. Životne teškoće će pre slomiti one kojima nedostaje ta vrsta oslonca”, zaključio je australijski naučnik.

Kamins tvrdi da novac znatno utiče na sreću pojedinca jer mu omogućava da se oslobodi stresa.

Ipak, da bi čovek dosegao visok stepen zadovoljstva i sreće, potrebno je da mu rad pruža više od finansijske sigurnosti.

Ono što je iznenadilo istraživače je činjenica da su ispitanici tek retko dovodili sreću u vezu sa zdravljem.

“Zadovoljstvo sopstvenim zdravljem opada kako starimo, ali sreća, generalno, sve više raste sa godinama”, rekao je Kamins.

 

Izvor: novosti.rs

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *