Šokantno! Hello Kitty nije maca! Ponavljamo, nije maca!

Pripreme za četrdeseti rođendan brenda “Hello Kitty”, koji se sprema u Los Anđelesu, uveliko traju, a kompanija koja proizvodi brojne predmete s likom omiljene mace – Sanrio – rešila je da jednu bitnu stvar razjasni: Hello Kitty uopšte nije maca.

Ona je “prava” i zdrava devojčica koja živi nedaleko od Londona, ima sestru bliznakinju i pravu macu i biće večno u trećem razredu, piše Dejli mejl.

Ovo otkriće je deo originalne priče o Hello Kitty, koju veći deo sveta ili nije znao ili ga nije zanimao, dok je japanski izum lagano osvajao svet poslednjih decenija.

Ovaj podatak je u žižu slučajno vratila antropološkinja Kristina R. Jano, koja je jedna od angažovanih na retrospektivi brenda “Hello Kitty” u Los Anđelesu u okviru proslave godišnjice. Sanrio je uneo ispravke u tekst koji je Jano napisala za katalog izložbe u Japansko-američkom nacionalnom muzeju.

“Sanrio je sam uneo tu ispravku. Samo su napisali – Hello Kitty nije maca. Ona je lik iz stripa. Ona je devojčica. Ona nije mačka i nikada nije hodala na četiri noge. Ona hoda i sedi kao čovek i ima svog ljubimca – mačku – koju zove Charmmy Kitty.”

Cela priča je nastala u vreme kada su japanske žene romantizovale život u Engleskoj. Zašto je Sanrio odlučio da napravi sliku male devojčice koja izgleda kao mačka bez usta – Jano nije znala da kaže.

Još jedno dostignuće – pored punih 40 godina – jeste odlazak Hello Kitty u kosmos. Figurica Hello Kitty od 4 centimetra je deo posade satelita Hodojoši-3, odakle gleda na Zemlju iz svemira. Satelit je malih dimenzija, veličine srednje kante za đubre, a njegov razvoj koštao je oko 40 miliona dolara.

Retrospektivna izložba “Hello Kitty” otvara se 11. oktobra i biće dostupna posetiocima do aprila 2015.

Izvor: B92.net

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *