Šest razloga da kupite kućnog ljubimca

Provođenje vremena sa psom ili mačkom može popraviti vaše raspoloženje i pozitivno uticati na vaše zdravlje ali vam mogu pomoći i u uklanjanju stresa. Istraživanja kažu da su vlasnici kućnih ljubimaca, naročito oni koji imaju dobar odnos sa njima, obično srećniji od onih koji nemaju životinje, a mi navodimo nekoliko razloga zašto je to tako.

Ljubimci vam pomažu na više osnova, od stalne filičke aktivnosti dok šetate psa ili se igrate sa njima, do smirujućeg dejstva dok ga mazite.

5227067321_b6bc21860a_b

Zdravije srce

Pas može smanjiti mogućnost da obolite od srčanih bolesti. Vlasnici pasa puno hodaju i imaju niži krvni pritisak. Ljubimci vam mogu pomoći i ukoliko ste već zadobili neku od srčanih tegoba. Osobe koje su imale srčani udar ili imaju problema sa tahikardijom žive duže ukoliko imaju ljubimce nego oni sa istim problemom koji nemaju životinju u kući, pokazuju studije.

Mačke naročito pomažu sa ovakvim problemima. Njih je dobro držati na grugima ukoliko imate problema sa tahikardijom i aritmijom. Kada mačka počne da prede davaće ritam vašem srcu i umiriće ga vibracijama.

Otklanjaju stres

Mazite svoje ljubimce. To će vam smanjiti krvni pritisak, pomoći će telu da oslobodi hormone za relaksaciju i smanjuje nivo lučenja hormona stresa. Nežni pokreti će umiriti i životinju.

Magnet za društvo

Kućni ljubimci, naročito psi, mogu vam pomoći da se povežete sa drugima. Kada šetate ne možete tek tako započeti razgovor sa strancem ali sa onim ko isto tako šeta psa može razmeniti bezbroj tema. Takođe, možete se priljučiti forumima ili društvima koja se bave temom životinja.

Bolje raspoloženje

Ljudi sa kućnim ljubimcima su srećniji, imaju više poverenja i ne osećaju se usamljeno. Doktora posećuju retko, najčešće zbog manjih problema. Ljubimac vam daje osećaj pripadnosti i utehe u teškim situacijama. On je neko ko vas dočekuje, ispraća, pravi vam društvo i uvek je tu za vas.

Beneficije za imuni sistem vaše bebe

Beba podignuta u porodici koja ima psa verovatno neće imati alergiju na pse ali i mnoge druge, kao ni astmu. Krznatog prijatelja treba nabaviti što ranije ukoliko planirate dete. Najbolje pre nego što ono napuni šest meseci. Studije pokazuju da će deca odrasla pored pasa i mačaka ređe imati prehlade i infekcije uha u prvoj godini života.

Društvena pomoć za autističnu decu

Deca imaju tendenciju da se odnose bolje prema vršnjacima sa autizmom ukoliko je pas u učionici. Psi utiči na prostoriju i smiruju atmosferu. Pomažu ostalima da se integrišu sa onima koji su malo manje tipični. Kada se deca bave životinjama oni se zbližavajujedni sa drugima, pozitivniji su i bolje rade zajedno.

Izvor: bizlife.rs

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *