Sedenje nas ubija!

Šta je zajedničko kanceru, infarktu, dijabetesu i gojaznosti? Sve te bolesti posledica su sedenja, i što više vremena provedemo u tom položaju veće su nam šanse da ozbiljno obolimo. Zato se sada u svetu sedenje proglašava novim frontom, kao što je nekada bio duvan.

Volite da se zavalite u udobnu fotelju? Nekoliko sati dnevno? Ta navika može da ubije.

Studija koja je u Velikoj Britaniji rađena duže od 12 godina i u kojoj je učestvovalo više od 90.000 žena u menopauzi, pokazala je da one koje sede oko 11 sati dnevno češće obolevaju od srca, ali i kancera. I naši stručnjaci upozoravaju na štetnosti sedenja.

“Krv slabije cirkuliše, slabije dolazi do centralnog nervnog sistema, manje otklanja štetne materije iz mišića i sa periferije, slabije doprema kiseonik i hranljive materije”, objašnjava Aleksandar Milovanović sa Instituta za medicinu rada.

Što kraće sedimo, duže su nam telomere. One su poput plastičnih krajeva na pertlama – štite naše gene od propadanja.

Ako ste mislili da vežbanje neutrališe negativne posledice sedenja – prevarili ste se. Najzdraviji su oni koji najmanje sede.

“Studija je pokazala da ako samo ustanemo da će se te telomere produžiti i na taj način ćemo zaštititi našu ćeliju, a samim tim ćemo produžiti život i smanjiti mogućnost od obolevanja”, kaže Sanja Mazić sa Medicinskog fakulteta.

I profesori sa Kembridža savetuju da tako sebi produžimo život. Čak se i lekarima opšte prakse preporučuje – i zbog sopstvenog zdravlja i zbog zdravlja pacijenata – da što više pregleda urade na nogama.

Da li su nam onda potrebni propisi koji bi nas naterali da ustanemo tokom radnog vremena?

“Paralela je praktično vezivanje pojasa u kolima. Kada je doneta uredba, svi je poštuju”, kaže Mazićeva.

“Ne znam ko bi mogao da donese takav propis, ali sa medicinske tačke gledišta to je vrlo opravdano i sigurno bi poboljšalo efekat na poslu”, kaže Milovanović.

Samo jedan sat sedenja košta nas 20 minuta života. Kako su Britanci izračunali – oni koji sede duže od šest sati dnevno, žive pet godina kraće. Ima leka! Ustanite!

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Izvor: RTS

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *