Seča u P&G: 100 brendova na doboš

Najveći svetski proizvođač robe široke potrošnje Prokter & Gembl najavio je da bi u sledeće dve godine mogao da proda čak pola svojih brendova.

To će rezultirati i smanjenjem broja radnih mesta.

Kompanija će se fokusirati na brendove sa dobrim prodajnim rezultatima kako bi uvećala prihode i smanjila troškove, a po objavljivanju ove vesti vrednost akcija P&G-a je porasla više od četiri odsto.

P&G je najpoznatiji kao proizvođač brijača Žilet i deterdženta Tajd, a “seču” bi moglo da doživi između 90 i 100 brendova čija je prodaja u padu u poslednje tri godine. Naime, u prošle tri godine između 70 i 80 brendova učestvovalo je sa 90 odsto u ukupnim prodajnim prihodima američke kompanije i donelo čak 95 odsto dobiti.

Tokom prošle godine 80 profitabilnih brendova zabeležilo je prodaju od 84 milijarde dolara, dok je ostalih 100 brendova uspelo da namakne jedva 2,4 milijarde dolara prihoda.

U profitabilnoj grupi 23 brenda stvaraju između jedne i 10 milijardi dolara prodajnih prihoda. Tu se posebno izdvajaju Pampers pelene i Olvejs (Always) ulošci, P&G brendovi sa najbržim rastom i drugi najveći kontributor prihoda u prvoj polovini ove godine.

Pored reorganizacije portfolija, kompanija u narednom periodu želi više da se fokusira na tržišta u razvoju, koja je definisala kao “motore rasta”. Motive za prodaju tako velikog broja brendova treba potražiti i u činjenici da su P&G-ovi prodajni rezultati bili slabiji od očekivanja analitičara u devet od 13 poslednjih kvartala.

Menadžment kompanije nije precizirao koji će brendovi biti “odstreljeni”, ali se smatra da  će ženski i dečji program izgubiti nešto više brendova od ostalih prodajnih programa.

Analitičar Sanford Bernstina, Ali Dibađ, smatra da će se P&G, između ostalog, odreći deterdženata Fab i Trojan, brijača Perma Ssarp, kao i Fekai proizvoda za negu kose.

Vrlo su male šanse da se na popisu za prodaju nađu Žilet, Tajd, šampon Panten, Oral B četkice za zube, te dezodoransi i gelovi Old Spajs.

Izvor: B92.net

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *