SAVETI PRILIKOM IZNAJMLJIVANJA STANA

Došlo je vreme da potražite stan u kome ćete živeti, bar neko vreme, dok ne dođe trenutak za kupovinu nekretnine koja će biti samo vaša. Stan koji ćete iznajmiti, biće vaš dom određeni vremenski period. Zbog toga je važno voditi računa o nekim detaljima, zahvaljujući kojima će vam stanovanje u iznajmljenom stanu biti što prijatnije.

488617381_80bfbbf604_o

Ovo su neki bitni koraci koje trebate preduzeti prilikom iznajmljivanja stana:

 

Kakav stan mi treba?

Iako važi pravilo da su stanovi na periferiji grada jeftiniji od onih u centru, bilo bi dobro razmisliti o udaljenosti institucija (posao, fakultet, lekar, škola i sl.) koje su vam neophodne u svakodnevnom funkcionisanju, ali i autobuskim linijama koje ćete koristiti prilikom eventualnog prevoza. U odabiru lokacije iznajmljenog stana može biti presudan i dogovor sa stanodavcem da vam spusti cenu ukoliko platite nekoliko meseci unapred.

Kada se opredelite za lokaciju, treba se opredeliti za tip stana tj. da li prazan, polunamešten ili potpuno opremljen. Najbitnije je da stan koji iznajmljujete bude bez vlage, da je dobro osvetljen kao i da vam stanodavac deluje kao pouzdana osoba.

 

Samostalna potraga ili Agencija za nekretnine?

Samostalna potraga, može biti izuzetno naporna i oduzima puno vremena, koje većina, realno nema. Međutim moguće su i prevare. Osoba iznajmi stan od pravog vlasnika, a zatim se i sama predstavlja za vlasnika i iznajmljuje ga većem broju ljudi, pokupi novac, a prevareni za istinu saznaju kad zateknu nepoznate useljene u stanu koji su upravo iznajmili. Dakle, oprez!

Zato je agencija za nekretnine pouzdanije rešenje, ali se i tu treba se čuvati prevaranata! Agencije mogu uzimati novac za pružanje usluga unapred jedino na ime akontacije koja iznosi dvadeset posto od usluge, a ostalo se plaća nakon realizovanog posla. Sa agencijom potpisujete ugovor na kome se nalazi adresa i PIB – jedinstveni registarski broj na osnovu koga uvek možete proveriti da li agencija plaća porez i da li je u sistemu poslovanja.

 

Sklapanje ugovora?

Ne treba vas iznenaditi da većina vlasnika koji izdaju stan bez posrednika tj. agencije ne potpisuje ugovor. Uglavnom, oni to ne žele jer nisu upoznati sa svim pravnim procedurama.

Najbolji savet je da prilikom iznajmljivanja stana ipak potpišete overeni ugovor.

 

Ulazak u stan?

Pre nego što se uselite najbolje je da stanodavcem obiđete stan i proverite u kakvom je stanju, odnosno da li i šta treba popraviti, a zatim da to isto stavite na papir. Obično je stanodavac dužan da reguliše krupnije popravke.

Treba, takođe, proveriti da li su računi isplaćeni do perioda kada vi ulazite u stan, jer ako nisu to svakako nije vaša obaveza.

Imajte na umu da će se stanodavac, s vremena na vreme, pojaviti u stanu, makar prilikom preuzimanja kirije, i to je uredu. Ali isto tako i vi imate obavezu da stan održavate u stanju u kome ste ga zatekli, jer u protivnom stanodavac ima pravo da interveniše ili vam čak da i otkaz.

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *