RESTORAN MUSTANG: VEČE VINA

Neke večeri su potpunije od nekih drugih. Neke večeri su, prosto, savršene. Savršeno veče se desilo prilikom gostovanja vinarije Wine Art u restoranu Mustang.

Uparivanje ukusa vina i hrane je donelo potpuni hedonistički užitak posetiocima.

prva

Prvo vino koje je posluženo bilo je Chardonnay – TANGENTA. Tanagentu karakteriše kristalno žuta boja sa zelenkastim prelivima. Kompleksne je punoće sa izraženim voćnim aromama jabuke, ananasa, manga i diskretnom notom marcipana. Ovo vino je odlično upotpunilo prateći meni:

  • dinja i pršut
  • piletina u domaćem pestu
  • jabuka u medu i cimetu

Tangenta, kao suvlje vino je dovelo do izražaja meni, a ukusi su se uparili i pojačali. Dinja je donela potpuno novi spektar ukusa voćnim aromama vina; a piletina u domaćem pestu se odlično složila sa notom marcipana, te je njen ukus dodatno došao do izražaja. Jabuka u medu sa cimetom bila je slatka završnica ove kombinacije.

Drugo vino po redu bilo je Cabernet Sauvignon – ARGUMENT. Argument karakteriše kristalno crvena boja rubina sa ljubičastim prelivima. Izražen je sklad bukea sa aromama ribizle, višnje, suvih šljiva i diskretnom notom vanile, tipičnom za barikirana vina. Tanini su baršunasti, dok je završnica dugotrajna. Uz ovo vino je posluženo:

  • suva šljiva punjena orahom rolovana u pančeti
  • svinjski file u oxford sosu

Ovo vino je posebno istaklo suvu šljivu punjenu orahom rolovano u pančeti i dodatno joj pojačalo izražen i neobičan ukus; dok su posetioci svinjski file u oxford sosu osetili u svoj njegovoj punoći ukusa.

Treće vino ove večeni je bilo Merlot – OPSKURA. Opskuru karakteriše tamna rubin boja. Izražen sklad bukea sa aromama kupine, ribizle i divlje trešnje. Diskretne note vanile i crne čokolade koje dolaze od barika zaokružuju mu bogat i pun ukus. Telo mu je somotno i mekano; tanini baršunasti, a završnica dugotrajna. Uz Opskuru je poslužena kruška u vinu.

Opskura je dovela do toga da se pojača ukus kruške u ustima, te da duže traje. Vino je glatko pratilo teksturom i mirisom ovaj savršeni dezert. Završnica pomešanih ukusa je bila dugotrajna, što je gostima omogućilo potpuni gastronomski užitak.

druga

Hranu i vino mogu da uparuju samo veliki znalci.

Kada se uparuju hrana i vino, dolazi do upotpunjavanja ukusa. Čulo ukusa može da prepozna slatko, slano, kiselo, gorko. Ukuse koje možemo da prepoznamo u vinu su slatko, kiselo i gorko. Osim ukusa, postoje i neke fizičke reakcije koje ne spadaju u ukus, ali su nam bitne za slaganje hrane i vina, a to su: trnjenje desni i jezika (tanini), oblaganje ćelija u ustima (kremasta struktura), telo (tezina vina) i završnica. Jela sa većom teksturom trebalo bi uparivati sa vinima većeg tela i obratno. Uparivanje istog ukusa ima za cilj da pojača ukus hrane. Baš sve to je postignuto majstorskom kombinacijom vina i hrane u restoranu Mustang – potpuna punoća i izražavanje ukusa.

Restoran Mustang nam je pokazao da iako volimo vina, a ne umemo baš u potpunosti da ih složimo sa hranom, ništa ne brinemo. Dovoljno je da odemo kod njih i kažemo koje jelo želimo, a profesionalci, koji čine sjajan tim ovog restorana, poslužiće nam vino koje će savršeno pratiti i pojačiti doživljaj konzumacije hrane.

Web prezentacija restorana Mustang se nalazi na ovom linku, a Facebook stranica na ovom linku.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *