Rad od kuće: realna mogućnost ili nedosanjani san

Potraga za boljim poslovnim i životnim ravnotežama, pitanje rastućih troškova, vlasništva, dostupnosti novih tehnologija i porasta stresa u preduzetnišvu dovode do situacije u kojoj bi frilenseri uskoro mogli postati nova nadolazeća sila u svetu poslovanja.

Svakih 11 sekundi neko otpočne sopstveni biznis od kuće. Ukupno 20% tih poslova beleži zaradu između 100 i 500 hiljada dolara. Statistika  iz Money Magazina svedoči o neverovatnoj moći koju frilenseri počinju ostvarivati u svetu novih redefinisanih poslovnih mogućnosti.

Ipak, iako je jasno da se radi o statistici vezanoj za američki kontinent, pre nego što oni skeptični počnu iznositi argumente vezane za velike razlike koje postoje u klimama poslovanja ”ovde i tamo”,važno je osvrnuti se na tranzciju koja poslednjih godina počinje zahvatati i domaće tržište. Iako ostaje istina da kaskamo za velikim brojem svetskih trendova u poslovanju, blagodeti internet revoucije ipak ukazuju da  rad od kuće postaje realna mogućnost u onim situacijama u kojima  potreba za slobodom, fleksibilnošću, radnom i životnom ravnotežom, dolazi iz onih grupa koje zapravo nisu u mogućnosti da posluju na drugačiji način.

Ravnoteža u radnom veku žena, muškaraca i osoba sa invaliditetom trebalo bi da predstavlja osnovni cilj nove radne etike u izmenjenim uslovima i novim vrednostima u kojima se upravo pojedinac postavlja u prvi plan.Slobodno vreme pretvara se u radno vreme za 50 odsto kućno zaposlenih preduzetnika…Zato što biti frilenser nikada nije bilo primamljivije i realnije…

Zaposlene mame su nova armija frilensera!

1

Do pre samo jedne decenije termin WAHM (work-at-home mom – mama koja radi od kuće) još uvek nije ni postojao. Ipak, danas ćete na velikom broju specijalizovanih sajtova kao i adresa o zapošljavanju sasvim sigurno pronaći odeljke rezervisane za mame koje, ne napuštajući ideju o podizanju porodice pronalaze sopstvene načine za istovremenim poslovnim afirmisanjem i ostvarenjem.

U prvom redu, upravo žene predstavljaju osnovnu grupu koja zahteva fleksibilnost i poslovne mogućnosti zasnovane na tempu poštovanja roditeljske uloge i kućnih poslova.

Ukoliko se suočimo sa poražavajućim statistikama o natalitetu, potom sa učestalom situacijom u kojoj mlade žene moraju birati između randog mesta i rađanja, javlja se osnovana potreba za shvatanjem važnosti uloge “rada od kuće”. U situaciji u kojoj se za stvaranje porodice čekaju određeni često nedostižni uslovi, rađanje može predstavljati zaista hrabar koraka. Ipak, upravo zahvaljujući internet revoluciji, to više ne mora značiti samo ulogu  domaćice. Biznis preko žice, uliva sasvim novu nadu.

Veliki broj mama u čitavom svetu već se povezao preko specijalizovanih sajtova za zapošljavanje, ili internet portala na kojima se razmenjuju iskustva i ideje o mogućnostima pokretanja sopstvenog biznisa.

Svet rada se menja, a sve veći broj kompanija demonstrira fleksibilnost radne prakse.

Osvrnite se oko sebe ovih dana i naći ćete žene na pozicijama realne moći: od sudova, kompanija, saveta i nezaobilaznih NVO sektora. Nova stvarnost i nova emancipacija, odvele su pripadnice lepšeg pola dalje nego ikad ranije. Pitanje odricanja ili neodricanja ponekad je ipak moralo stajati na putu ambciji. Ali, pogledajte žene naredne generacije – njima su više nego ikad otvaraju mogućnosti da se od “očajnih domaćica” transformišu u prave mlade preduzetnice.

Ukoliko posedujete talenat, možete ga unovčiti. S druge strane, telekomunikacije, marketing, društvene mreže i sasvim novi oblici menadžmenta koji se na njima razvijaju predstavljaju plodno tle za poslovanje koje se nužno ne mora obavljati u kancelariji. Takođe mediji, blogovi, kao i svi oblici pisanja i javne reči, neretko su rezervisani za frilensere. Ipak, najznačajnija  ostaje činjenica da upravo poslovi vezani za moderne komunikacije i društvene mreže ne zahtevaju gotovo nikakav početni kapital, izostaju stres i rizik, a jedino što vam je potrebno jeste dovoljno posvećenosti i dobra internet konekcija.

Ipak, važno je imati jasan plan i razrađenu tehniku kako bi se rad od kuće mogao pokazati efikasnim i isplativim.  Pravi stav zapravo podrazumeva  puno rada ali u sopstvenom tempu i prema sopstvenom rasporedu. Ključ uspeha leži u samomotivisanosti, koja će sasvim sigurno izostajati u trenucima kada se morate iskradati iz kreveta u u cik zore dok vaša beba ostaje uplakana.

Stoga, novi načini rada u kućnom okruženju predstavljaju arenu za sasvim nove i drugačije poslovne poduhvate. Armije menadžera, stručnjaka i tehničkih radnika, kreativnih preduzetnika, prodavaca i svih frilensera ovog sveta koji znaju da svetske krize, monopoli i ekonomske nesigurnosti danas ipak ostavljaju sasvim dovoljno mogućnosti za afirmacije u svetu novih medija i tehnologija. Poslovanje zahteva nove poglede i nove pristupe koji moraju biti praćeni spremnošću i idejom zahvaljujući kojima rad od kuće više ne predstavlja samo nekakvu idealnu već sasvim realnu i ostvarivu mogućnost.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *