Prva Kragujevčanka u Holivudu

Bojana Stanković, naša sugrađanka, održaće koncert 19. avgusta u 16:30h u HOLLYWOOD-u. Sala u kojoj će svirati zove se Hollywood Piano Company. Na repertoaru će biti isključivo najznačajniji srpski kompozitori:  Isidora Žebeljan, Ana Krstajić i Vasilije Mokranjac. Ideja koncerta je predstavljanje srpske kulture i srpskih umetnika u Americi.

Bojana Stanković je rođena u Kragujevcu, 28.12.1990. godine. Sa nepunih 6 godina započinje svoje muzičko obrazovanje. Po završetku srednje muzičke škole, 2008. godine upisuje Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, na muzičkom odseku – Klavir glavni predmet, u klasi redovnog profesora Natalije Tomić. Master akademske studije upisuje 2012. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a završava 2013. godine u klasi redovnog profesora Marije Đukić. 2015. godine upisuje specijalističke studije kamerne muzike u klasi docenta Sonje Lončar, a 2016. godine završava specijalističke studije i upisuje doktorske akademske studije kamerne muzike, takođe u klasi docenta Sonje Lončar. Kao pijanista u klavirskom duhu, trinaest puta je osvojila prvu nagradu i tri naziva LAUREATA, na međunarodnim i republičkim takmičenjima. U toku školovanja je pored brojnih nagrada, održala niz koncerata u reprezentativnim salama u zemlji i inostranstvu. Pohađala je majstorske kurseve kod eminentnih profesora i pijanista: Jurij Kot (Ukrajina), Aleksandar Madžar (Belgija), Boris Kraljević (Singapur), Lidija i Sanja Bizjak (Francuska), Andrija Pavlović i Sonja Lončar (LP duo, Srbija) i drugi. 2012. godine učestvuje na Četvrtoj svetskoj pijanističkoj konferenciji (4th WORLD PIANO CONFERENCE) u Novom Sadu. Iste godine nastupa na jednom od najznačajnijih projekata Univerziteta u Kragujevcu – Svečano otvaranje Univerzitetske letnje scene. Već kao student pokazuje izuzetan napredak kao pijanista. Ostvaruje veliki broj nastupa kao solista i član kamernih ansambala. U prilog tome govori činjenica da 2011. godine dobija poziv za profesionalnu saradnju jedne od najeminentnijih kompozitora današnjice, akademika SANU Isidore Žebeljan. Iste godine postaje član Žebeljan ansambla. U okviru ove saradnje sarađivala je sa renomiranim umetnicima iz zemlje i inostranstva: Julija Hartig-violina (Holandija), Aneta Ilić – sopran, red. prof. na FMU u Beogradu (Srbija), Nataša Petrović – viola, (Srbija), Boban Stošić – kontrabas, (Srbija), Miroslav Karlović – udaraljke, (Srbija), Mirjana Nešković – violina (Srbija), Jelena Dimitrijević – violina (Srbija), Borislav Čičovački – oboa, van. prof. na FILUM-u u Kragujevcu (Srbija) i dr. Nastupila je na mnogim značajnim manifestacijama i festivalima kao što su: KOROTART, KOZART, KOMA, Raške duhovne svečanosti, SOMUS festival, Kolarčev podijum kamerne muzike, Manifestacija posvećena književniku Ivi Andriću, Majske koncertne svečanosti i dr. Ostvaruje saradnju sa mnogim kompozitorima 21. veka (Isidora Žebeljan, Draško Adžić, Ana Krstajić, Vladan Gecin, Janko Vasiljević, Marko Atanacković…), izvodeći njihova dela, od toga, pet svetskih premijera. Premijerno je izvela i snimila muziku Draška Adžića za predstavu ,,Žene koje čiste“ (po ”Sluškinjama” Žana Žanea ), postavljena u Narodnom crnogorskom pozorištu u Podgorici, rediteljke Selme Spahić.
2014. god. Odbor za zaštitu srpske muzičke baštine SANU organizovao je koncert sa najboljim klavirskim delima Vasilija Mokranjca. Mascom records je u saradnji sa Odborom snimio i izdao kompakt disk na kome Bojana Stanković izvodi sedam etida za klavir kao ciklus. Procenjen kao projekat od izuzetnog značaja, podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Od 2008-2013. godine zaposlena je u Muzičkoj školi ,,Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu kao umetnički saradnik, a od 2013. godine na mestu profesora klavira. U kratkom periodu njeni učenici postižu uspehe i uzimaju učešće na koncertima i takmičenjima.

 

Poželimo Bojani srećan put. Sigurni smo da će nas predstaviti u najboljem mogućem svetlu!

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *