Postignut dogovor sa MMF-om

Srbija i misija Međunarodnog monetarnog fonda postigli su dogovor o sklapanju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti u vrednosti od oko milijardu evra, rekla je šefica misije MMF za Srbiju Zuzana Murgasova.

Šefica misije MMF-a za Srbiju Zuzana Murgasova je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da sporazum treba da odobri rukovodstvo i izvršni odbor MMF.

Ekonomski program koji bi Vlada Srbije sprovela u dogovoru sa MMF-om, kako je objasnila Murgasova, ima za cilj da stvori uslove za makroekonomsku stabilizaciju, održiv rast i nova radna mesta u srednjoročnom periodu.

Misija MMF-a je boravila u Beogradu od 4. novembra. Od 2000. godine Srbija je imala šest aranžmana sa MMF-om.

O dogovoru sa MMF-om najpre je govorio premijer Vučić, koji je rekao da je nakon godina nediscipline i neuspeha, Srbija postigla sporazum sa MMF-om, ocenjujući da je ovo važan dan za Srbiju, jer je donet “ekonomski plan koji će podržati ceo svet”.

“Bez tog ekonomskog plana naše političke deklaracije ne bi značile ništa”, rekao je Vučić nakon razgovora sa Johanesom Hanom.

Premijer je rekao da je važna tema njihovih razgovora bila sprovođenje ozbiljnih reformi u Srbiji.

“Mi želimo da budemo ekonomski konkurentna zemlja, ne neko ko će da traži da dostigne zemlje EU, već zemlja koja će da zarađuje i obezbeđuje dobar život svojim građanima. Za to će nam trebati neko vreme”, rekao je Vučić i podsetio da MMF konstatuje da će to biti 2017, ali je ponovio da on misli da će to biti 2016.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *