PODRUM PEVAC: LUKSUZ ZA SVA ČULA

Prvi tragovi o konzumiranju jakih alkoholnih pića na ovim prostorima datiraju iz vremena doseljavanja Slovena u VII veku.

Prvi pisani podaci o proizvodnji rakije na području Srbije nalaze se u čuvenom Dušanovom zakoniku iz 1354.godine. Naime, paragraf 166 kaže:

O pijanici: Pijanica otkuda ide i ozledi koga, ili poseče, ili okrvavi, a ne ubije, takovomu pijanici da se oko iskopa, i ruka odseče; ako li u pijanstvu što podere ili kapu skine, ili drugu sramotu učini, a ne okrvavi, da ga biju sa sto štapova i da se baci u tamnicu, i potom da se izvede iz tamnice i da se bije i pusti.

U XIV veku procesi destilacije bili su poznati među učenim ljudima. Usmena kazivanja prenošena generacijama i oskudna pisana dokumentacija govore da se rakija u srednjem veku proizvodila u kazanima od pečene gline, dok se transport alkoholno-vodne pare vršio kroz drvenu lulu  ka impovizovanoj tabarci. Zato se i danas u narodu kaže “pečenje rakije”, a ne proizvodnja. Značajniji skok proizvodnje i konzumacije rakije, o čemu postoje pisani tragovi, na Balkanu se desio u drugoj polovini XVI veka, kada su se počele otvarati prve kafane kod nas. Do značajnijeg pomaka u usavršavanju aparature dolazi krajem XIX veka kada domaći proizvođači počinju da preuzimaju inovacije iz Austrougarske i posebno iz Francuske (koja je već bila nadaleko poznata po svojim kazanima „šarantskog“ tipa). Nakon Drugog svetskog rata dolazi do modernizacije aparature, koja je bila omogućavala proizvodnju po standardima potrebnim za dobijanje kvalitetnih voćnih rakija.

Od onda do danas proces proizvodnje je usavršen. Jedina stvar koja se nije promenila jeste činjenica da je Srbija i dalje svetski lider kada je u pitanju kvalitetna rakija. Podrum PEVAC je podigao proizvodnju rakije na još viši nivo.

Podrum PEVAC se nalazi u srcu Šumadije. Proizvodni pogon je smešten nedaleko od Kragujevca, u selu Cvetojevac. Voće se mašinski prerađuje, secka, pasira i odvaja od koštica, i u kontrolisanim uslovima uz posebnu pažnju fermentira. Destilacija se vrši u dva kvalitetna bakarna kazana od po 350 litara sa gasnim gorionicama i električnim mešalicama. Rakija se destiliše na tihoj vatri sa dve destilacije, destilat ‘leži’ u hrastovoj i dudovoj buradi gde rakija dobija specifičnu boju i aromu.

Najeksluzivniji i najukusniji proizvod podruma PEVAC je svakako ZLATNI PEVAC. Ova rakija nosi baš ovo ime, jer je bukvalno napravljena od zlata. Naime, ZLATNI PEVAC u sebi sadrži listiće dvadesettrokaratnog zlata.

zutadunjazlatnipevacgalerija

Podrum PEVAC u ponudi ima i rakije od: dunje, kajsije, šljive, kruške, maline i loze, kao i specijalne rakije od dunje sa dodatkom meda i propolisa – MEDENA.

Paletom proizvoda od preko trideset artikala podrum PEVAC izlazi u susret najzahtevnijim kupcima u trgovini, ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

zutadunjaostalaponuda

Podrum PEVAC je svojim proizvodima osvojio srca onih za koje je čašica nekoliko pravih kapi istinska priča.

Rakije iz podruma PEVAC možete naći u mnogim renomiranim ugostiteljskim objektima u zemlji i inostranstvu, a na internetu se njihova web prezentacija nalazi na ovom linku, dok je FB stranica na ovom linku.

Živeli!

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *