Plitki tanjir od 50.000 dolara

Kada su se pre više od sto godina spojili vrhunski slikar, manufaktura keramike i porcelana i bogati naručilac, dobili smo tanjir koji vredi preko 50.000 dolara

Toliko je plaćen na akciji kod “Kristija” samo jedan jedini “plitki” te se, uz smeh, samo možemo pitati koliko bi koštao ceo servis. Ko nije pogodio, radi se o čuvenom mađarskom slikaru Jožefu Ripl Ranaiju i manufakturi iz Pečuja “Žolnai” te grofu Tivadaru Andrašiju.

2454516079_bd293843d0_o

Među slikarima koji su u Parizu krajem 19. veka pripadali “Nabi ” slikarskom pravcu i bili članovi Nabi grupe, mađarski umetnik Jožef Ripl-Ronaji (1861-1927), bio je jedan od najplodnijih dizajnera porcelana i keramike. Danas se najveći fond njegovih radova u ovom umetničkom segmentu nalazi u Budimpešti u Muzeju primenjene umetnosti. Upravo su neki od ovih komada i mamac za kolekcionare širom sveta, a kada je to tako onda taj mamac mora debelo i da se plati.

Priča o tanjirima i servisima počinje 1896. godine kada je grof Tivadar Andraši naručio od Ripl Ronaija da za njegov dom u Budimpešti dizajnira gotove sve od nameštaja pa do porcelanskog servisa. Ovaj je to i uradio, a tanjire je proizvela manufaktura “Žolnai”. Prema dostupnim podacima Ripl Ronaji je dizajnirao oko 300 komada raznih porcelanskih, ali i keramičkih delova servisa. Tanjiri su dizajnirani 1896. godine, ali je poznato da su proizvođeni do 1913. Andrašijeva trpezarija je uništena tokom Drugog svetskog rata, a tačan popis nije postojao pa se ne zna ni šta je uništeno ni šta je i gde preostalo. I eto šanse da je neki tanjir negde zalutao te na njega možda nabasate na nekoj pijaci u Budimpešti, a možda i kod nas.

Dizajn tanjira koje je tada uradio Jožef Ripl Ronaji, a koji sada imaju vrtoglave cene inspirisane su japanskim grafikama i tekstilom, a dodatnu draž daje im i majstorstvo izrade “Žolnai “majstora.Takođe, veliku zaslugu za dizajn ima i “Nabi” pravac u modernoj umetnosti kojem je u Parizu pripadao Ripl Ronaji. Uticaj ovog postimpresionističkog pravca i činjenica da je Ripl Ronaji bio njegov aktivni član utiče i na cene po kojima se prodaju tanjiri i to mnogo više nego činjenica da su rađeni u Žolnai fabrici.

Nabi, Le Nabi ili Nabisti (fr. Les Nabis) je grupa francuskih slikara okupljenih oko Pola Serusijea. Stvarali su pod uticajam Pola Gogena. Pripadali su joj slikari: Pjer Bonar, Moris Deni, Pol Ranson, Eduar Vijar i drugi.Naziv potiče iz hebrejskog jezika i znači “proroci“. Za njih je značajno da su se oprobali i u području primenjenih umetnosti, radeći pozorišne dekoracije, ilustracije knjiga… Po tome su oni i značajno doprineli razvoje Art nuova u Francuskoj , a preko njega i Secesije u Austrougarskoj. I upravo je preko njih i Ripl Ronaija nova umetnost i novi stilski pravac u vrhunskom izdanju i stigao do Mađarske i do Žolnai fabrike.

Ono što je Žolnai uradio s Ripl Ronaijem za grofa Andrašija je najznačajniji umetnički period manufakture iz Pečuja otelotvoren u secesijskim vazama i inim proizvodima nastalim od 1900. do 1914. godine. Ipak, kada pogledate slike nabista videćete koliki je uticaj ovaj pravac imao na najznačajnije prozvode Žolnai manufakture uz dodatak takozvane eozin glazure. Kratko rečeno koliki je doprinos Ripl Ronaija .

Ripl Ronaji je rođen i umro u Kapošvaru, imao je ogroman uticaj na mađarsku umetnost, ali i na dva značajna srpska i vojvođanska slikara, mađarskog porekla, Jožefa Pehana i Belu Farkaša, u čijim se delima na našem prostoru najviše oseća uticaj i Nabi pravca i Ripl Ronaija.

Izvor: B92.net

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *