Petrovdan: vreme je za svadbene torte

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Dan svetih apostola Petra i Pavla 12. jula, praznik u narodu poznat pod imenom Petrovdan. Sveti Petar je bio prvi biskup Rima, bio je apostol i veruje se da mu je Hrist dao ključeve nebeskog carstva. Car Neron je naredio da se Petar razapne na krstu. Smatrajući se nedostojnim da bude raspet kao njegov učitelj, Petar je tražio da ga razapnu sa glavom nadole. Svetog apostola Pavla takođe je ubio car Neron, ali s obzirom na to da je bio rimski državljanin, nisu ga razapeli već su mu odrubili glavu istog dana kada je ubijen i Petar.

Narodno verovanje kaže da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda). Još jedno verovanje kaže da kad je bog delio uloge, Svetom Petru je podario vino, pšenicu i ključeve od nebeskog carstva, pa on ispituje i određuje da li preminuli idu put raja ili put pakla.  Priča se i da je sv. Petar sa sv. Savom zamenio verige, pa se zato dešava da su na Savindan dani topli,a oko Petrovdana ume da osveži.

Petrovdan se smatra za kalendarsku granicu u godini: posle njega u prirodi nastupaju promene, koje ukazuju na približavanje jeseni. Veruje se da su na noć pre Petrovdana vile popljuvale lišće, pa se stoga posle tog dana više ne kuvaju trave i bilje, ne lome se grane za metle i slično. Takođe, noć pre praznika se pale lile. Lile se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Veruje se da posle Petrovdana vreme biva hladnije, da se Sunce okreće zimi, da ptice prestaju da pevaju, a trava da raste. U nekim krajevima se u osvit zore na Petrovdan ‘čuva Sunce’, kako bi što duže trajali lepi dani: ujutru ljudi odlaze na njive i gledaju kako Sunce na izlasku ‘igra’ prelivajući se u raznim bojama. Ujutro se na ovaj dan stoka prska vodom da bi bila zdrava, a čobani pletu vence i stavljaju ih stoci na rogove.

Petrovdan je bitan datum i zato što se tada završava post, te mladenci ponovo mogu da se venčavaju. Posle Petrovdana počinje sezona svadbi. A svi znamo da je svadba nemoguća bez svadbene torte. Kada pričamo o svadbenim tortama, prosto moramo pomenuti i ZEBRA SWEETS.

ZEBRA SWEETS već decenijama brine o tome da imate najlepšu svadbenu tortu. U saradnji sa ljudima iz ZEBRA SWEETS dobićete svadbenu tortu kakvu baš želite. Da li će biti ogromna ili malo manja, prekrivena marcipanom, gondanom ili šlagom, avangardna ili klasična – na vama je da osmislite!

Untitled design(4)

ZEBRA SWEETS pretvara vaše slatke zamisli u svadbene torte!

Preporuka je da se svadbene torte naručuju dve do tri nedelje unapred.

Ako želite nekome da odnesete tortu kao poklon na proslavu venčanja, onda je ZEBRA SWEETS, takođe, odličan izbor! I što se svečanih torti tiče, čarobnjaci iz ZEBRA SWEETS će ih uraditi tačno onako kako ste ih zamislili. Pošto su decenije rada iza njih, ako nemate ideju, možda vam se svidi baš neka koju su već pripremali.

Untitled design(5)

 

Torte možete naručiti:

– TC Gradski Dom, Dr Zorana Đinđića 10, 034/367-400
(ponedeljak – subota 08:00-20:30, nedelja 10:00-15:00)

– Erdoglija, Daničićeva 109 (preko puta „Y“ ipsilona), 034/356-500
(ponedeljak – subota 08:00-20:00, nedelja 10:00-15:00)

– Zebra Cuba, Dr. Ilije Kolovića 1 (kod I gimnazije), 034/332-061
(ponedeljak – subota 09:00-20:00, nedelja 10:00-15:00)

– Zebra Aerodrom, Tržnica na Aerodromu, 034/355-338
(ponedeljak – petak 07:30-20:00, subota – nedelja 07:30-15:00)

kao i u Zebrinoj bazi:
Tome Vučića 31, Proizvodnja, 34000 Kragujevac, 034/323-671

Na Facebooku stranica ZEBRA SWEETS se nalazi na ovom linku.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *