Pet svadbenih običaja koji će zabaviti i goste i mladence

Venčanja su i u Srbiji postala pravi moderni hepeninzi. Budući mladenci, a naročito buduće mlade,  planiraju taj dan do detalja, počev od venčanice, preko izgleda torte, pa do rasporeda  sedenja zvanica i izbora pesme koja će se svirati uz prvi ples.

Oni sa dubljim džepom, unajmljuju i profesionalce, odnosno agencije za planiranje venčanja.

Tradicija sve više ustupa mesto novitetima koji potiču većim delom iz zapadne kulture, pa nije neobično da na venčanju imamo delove koji zaista podsećaju na “filmska” venčanja. Ipak, ni najmoderniji mladenci nisu se potpuno odrekli tradicionalnih običaja, naročito ne onih koji su najzabavniji.

11986374_870686412987247_6820524048075345380_n

Nabrojaćemo nekoliko svadbenih običaja koji su krasili i venčanja naših predaka, a koji su i do dan danas  običaji koje vole svi, kako mladenci, tako i gosti.

  1. Gađanje jabuke – da nije lako dobiti mladu, pokazuje ovaj stari srpski običaj koji se i danas na venčanjima često praktikuje. Mladoženja uz pomoć svojih rođaka treba da skine jabuku sa drveta. Jabuku na unapred pripremljeno visoko drvo kači tast sa svojom familijom. Cilj je da se proveri veština, domišljatost, preciznost i snaga budućeg izabranika mladinog srca. Ovaj deo svadbene ceremonije izrazito je zanimljiv i zabavan svim gostima. Gosti najčešće navijaju za mladoženju, bodre ga i aplaudiraju pa je to i deo u kojem zabava i dobro raspoloženje počinje. Nakon oborene jabuke, sledi nova prepreka na putu do mlade.
  2. Kupovina mlade – sada je na redu i pokazivanje materijalne moći mladoženje i njegove familije. Glavnu ulogu u procesu kupovine mlade ima dever, tj. mladoženjin brat koji je glavni pregovarač u procesu kupovine mlade. Mladina rodbina i dever se cenjkaju, koriste se razni vidovi podmićivanja, daje najpre što sitniji novac i slično. Evo nekoliko saveta kako da i ovaj deo ceremonije bude što zabavniji. Nije redak slučaj da dever recimo, podmetne lažni novac u kupovini mlade, ili razne predmete za podmićivanje, zatim da se pretvara da nema više novca sem nekoiko desetina dinara… Sve ove situacije služe pre svega za zabavu i obično se u cenjaknje uključuje i ostala rodbina koja navija za jednu ili drugu stranu. Nakon što se dobro zabave, mladina familija pristane na prodaju mlade, svi se izgrle i izljube, a mladoženji je konačno otvoren put do mladine sobe.
  3. Gaženje – jedan običaja koji čini se nikada neće izaći iz mode je gaženje mladoženje odmah po venčanju. Čim kaže sudbonosno DA, većina mlada se potrudi da odmah zgazi mladoženju što simbolično znači da će ona voditi glavnu reč u kući. Moguć je naravno i obrnut scenario, s tim što se  retko, odnosno nikad ne dešava da mladoženja preduhitri mladu.
  4. Bacanje bidermajera – ovaj deo venčanja najzabavniji je neudatim pripadnicama lepšeg pola. Neposredno nakon venčanja mlada baca svoj bidermajer preko ramena, ne gledajući kome, Veruje se da će se devojka koja uhvati bidermaje prva sledeća udati. Običaj je da se bidermajer čuva godinu dana, a nakon toga baci u reku.
  5. Skidanje podvezice – Na prethodni običaj se nadovezuje još jedan koji može biti veoma zabavan veselom društvu. Mladoženja skida podvezicu sa mladine desne noge, baca je neoženjenim momcima. Mladić koji uhvati podvezicu, zubima treba da je stavi na nogu devojke koja je uhvatila bidermajer. Puno smeha i zabave prati ovaj običaj.

Voleli tradiciju ili ne, složićete se da je nakon ovih zabavnih običaja atmosfera mnogo opuštenija i da vaše nezaboravno svadbeno slavlje može da počne.

Pravo mesto da Vaše venčanje bude kao iz snova, svakako je “Ženeva lux” koja svojom ponudom i vrhunskom uslugom zasluženo nosi renome najekskluzivnijeg mesta za sve vrste većih slavlja. Više informacija možete pronaći na FB stranici ili na sajtu.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *