Parada najlepših klasičnih automobila u Beogradu!

Sutra je beogradski “Classic Car Show 2014”!
U subotu, 6. septembra, „Beogradski Classic Car Show 2014” predstavlja zvezde među automobilima u vlasništvu najpoznatijih kolekcionara na svetu. Paradni defile najlepših klasičnih automobila odigraće se na stazi oko Kalemegdana kojom se vozila famozna trka Formule 1 davne 1939. godine.

Trećeg septembra 1939. održana je trka Gran Pri Beograda na stazi Kalemegdan park. To je bio najveći sportski događaj Beograda u vreme zlatne ere automobilizma, koji je okupio čak 75 hiljada gledalaca, od ukupno 360 hiljada stanovnika koje je u tom trenutku glavni grad imao. Ovo je bio poslednji Gran Pri održan na početku drugog svetskog rata, a priređen je u čast rođendana mladog kralja Petra II Karađorđevica. U trci je učestvovao i Boško Milenković sa formulom Bugatti 51, a pobedu je odneo Tazio Nuvolari, jedan od najboljih vozača svih vremena, kome je ovo bila i poslednja Gran Pri trka, na čuvenom Auto Unionu (sadašnji Audi) modelu D od 16 cilindara i 500 ks u vremenu od 1 h 4 min i 3 sek.

Ovaj veliki jubilej, 75 godina beogradskog Grand Prix-a, će biti realizovan u saradnji sa Srpskim Savezom za Istorijska vozila, beogradskim Muzejom automobila, organizacijom Scuderia Zagreb, i uz veliku podršku Turističke organizacije Beograda. Fantastični prizor prošlogodišnjeg defilea ostavio je prisutne bez daha, a organizatori i učesnici su se potrudili da ove godine prirede još veći paradni spektakl.

Istog dana će se održati i izložba pod nazivom „Concours d’Elegance 2014“ na kojoj će biti prikazani najlepši modeli klasičnih automobila odabranih specijalno za ovu priliku. Ove prelepe automobile ocenjivaće stručni žiri, birajući najbolje u različitim kategorijama, što će se završiti svečanom dodelom nagrada i proglašenjem „Best of Show 2014“ u popodnevnim satima.

Izvor: Prva.rs

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *