Pametni i lenji su najbolji lideri?

Milijarder Voren Bafet kaže: “U ljudima obično tražimo inteligenciju, energičnost i integritet. Ako nemaju ovo poslednje, onda ni prve dve osobine nisu bitne.”

Idealno bi bilo da osoba ima sve tri osobine, ali šta ako nije kooperativna? Jako je teško, prilikom zapošljavanja, proceniti sve nečije kvalitete. Tako da, na kraju, u organizacijama imamo sve moguće kombinacije linosti.

Većina misli da su ne baš prepametni, da ne kažemo glupi, najveći problem.

Međutim, neki sociolozi i psiholozi smatraju da je još gore kad je inteligentan čovek bez integriteta. Oni poznaju sistem, znaju kako stvari stoje, ali obično završe negde na margini. Bez obzira na integritet, lakše je rešiti se neinteligentne nego inteligentne osobe.

Sve u svemu, mogli bismo da se ograničimo na četiri kombinacije: glup a vredan, glup i lenj, inteligentan i vredan, i inteligentan ali lenj.

4470976294_c98f0cbceb_b

Glupi i lenji

Za ovakve radnike najbolje je podeliti posao na rutinske zadatke, i napraviti takve procedure koje ne zahtevaju nikakvo odlučivanje. Toga ima u svakoj organizaciji, a Mekdonalds je jedna od njih, pri čemu su takvi radnici lako zamenjivi.

Glupi i energični

Ovakvi prouzrukuju samo štetu. I pored dobrih namera, oni obično druge opterećuju poslom.

Inteligentni i energični

Ovakvi radnici su svugde poželjni. Dobri su za srednji nivo menadžmenta, poštuju pravila i na njih se možete osloniti. Ne dovode u pitanje ničiji autoritet, a to je najlakši način za napredovanje.

Inteligenti i lenji

Mnogi rukovodioci smatraju da ovakvi tipovi poseduju intelekt i crte koje su potrebne za donošenje teških odluka.

Sa njima je izazov raditi. Oni raspoređuju posao i veruju da će drugi dobro obaviti svoj deo posla. Ne bave se sitnicama. Izbegavaju neproduktivne stvari, kao što je sastančenje, sređivanje papirologije. Njima nije potrebno odobravanje od svih, jer to obično znači više posla. Fokusiraju se na nove važne prioritete. Obično nemaju ambicije da se penju visoko na hijerarhijskoj lestvici, zato što ovako imaju slobodu da budu drugačiji.

Izvor: B92.net

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *