Pametni automobili brinuće i o tome da ne budemo gladni

Moćni kompjuteri koji upravljaju automobilima bolje od čoveka, mape puta visoke rezolucije i jeftini senzori, dodaci su koji će u bliskoj budućnosti pomoći da se uklone prepreke kako bi se samonavodeća vozila što pre našla na ulicama.

Sajam elektronike i tehnologije CES u Las Vegasu, koji se održava ove nedelje, mnoge svetske kompanije će iskoristiti da predstave svoja najnovija otkrića i pokažu da će automobili bez vozača vrlo brzo biti udarna vest.

Amnon Šašua, šef tehničkog sektora u izraelskoj kompaniji “Mobileje”, smatra da se može očekivati da automobili od ljudi preuzmu više zadataka u vožnji na putu ka punoj automatizaciji za oko pet godina.

“To može danas da se desi. Tehnologija je manje-više spremna”, rekao je Šašua, čija kompanija pravi računare za obradu informacija iz sve sofisticiranijih kamera postavljenih na vozilima.

Na sajmu u Las Vegasu najmanje tri proizvođača automobila će predstaviti nova vozila.

Folksvagen predstavlja svoj električni kombi “mikorbas”, koji bi mogao da se nađe u prodaji 2017, Dženeral motors će pokazati električni automobil “ševrolet bolt”, a nova kompanija Faraday Future predstaviće futuristički koncept trkačkog automobila.

U centru pažnje na predstojećem sajmu u Las Vegasu naći će se tehnologija nazvana “lidar”, koja će pomoću radara i kamera omogućiti automobilima da vide okruženje i na osnovu toga odluče šta da urade. Jedna od najznačajnijih novina biće sistem koji će moći da vidi u krugu od 360 stepeni bez obzira na meteorološke uslove, a uz to će biti i daleko jeftinijih od postojeće tehnologije.

Na sajmu tehnologije biće predstavljeni i sistemi za bolju zaštitu od hakerskih napada.

Kompanija Delfi pravi uređaj koji će omogućiti da automobil prenese narudžbinu restoranu, a BMW i još neke kompanije predstaviće tehnologiju koja iz vozila kontroliše kućne aparate. Na vidiku je i tehnologija kojom će biti uspostavljana komunikacija među automobilima, tako da će jedno vozilo moći da upozori druga na zastoj u saobraćaju ili poledicu na putu.

Nvidia predstavila superkomjuter za samovozeće automobile

Jedan od najvećih svetskih proizvođača grafičkih čipova američka kompanija Nvidia predstavila je superkompjuter jačine 150 Mekbuk pro računara koji će upravljati samovozećim automobilima.

Direktor te kompanije Đen-Sun Huang predstavio je na ovogodišnjem sajmu tehnologije CES u Las Vegasu superkompjuter novi kompjuter za automobile “Drive PX2”, veličine kutije za užinu, a procesorske snage jednake 150 Eplovih Mekbuk Pro računara.

Računar koji poseduje 12 CPU jezgara, što omogućava snagu procesiranja od osam teraflopsa i 24 triliona operacija učenja u sekundi, ima četiri GPU procesora i podržan je vodenim hlađenjem.

Toliko jaka snaga procesiranja, kako smatra Nvidia, potrebna je da bi samovozeći automobili mogli da obrade informacije svih senzora, da kontrolišu vozilo i istovremeno da uče sebe kako najbolje da prepoznaju različite oblike u svom okruženju.

Ideja je, ističu predstavnici kompanije, da automobili budu potpuno autonomni i da ne zavise od povezanosti na mrežu. Sudeći po tvrdnjama te kompanije PX2 superkompjuter može da obradi informacije dobijene sa 12 video kamera, optičkih i laserskih radara (lidar), kao i ultrasoničnih senzora.

“Nvidijini grafički procesori su ključni za napredak u učenju i superkompjutingu. To koristimo kako bismo napravili mozak budućih autonomnih vozila koja će konstantno biti na oprezu i, na posletku, postići superljudski nivo svesti o okruženju”, rekao je Huang, a prenosi sajt te kompanije.

Prema njegovim rečima samovozeći automobili će povećati bezbednost i uvesti nove, pogodne usluge mobilnosti, kao i lepša urbanistička rešenja.

Drive PX2 sistemom upravlja Nvidia DriveWorks softverski paket.

Prvi partner Nvidinog Drive PX2 sistema biće švedski proizvođač automobila Volvo, ali koristiće ga i Audi, Mercedes-Benc, Dajmler, Ford i BMW. Oni će ga dobiti u drugom kvartalu ove godine, dok će široj javnosti biti dostupan u četvrtom kvartalu, navodi se na sajtu Nvidije.

Izvor: N1

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *