OSTVARENJE SNA Više ne morate da kuvate, sada robot to radi umesto vas

Eksperimentisanje sa ukusima i tehnikama za stvaranje ukusnih obroka može biti vrlo zabavno, ali se sigurno dešava da nemate vremena da kuvate svaki dan, pa uživanje brzo prerasta u napornu obavezu.

Zato je kompanija “Molej Robotiks” osmislila rešenje za sve one koji mnogo rade i nemaju vremena da pripreme sebi zdrav i ukusan obrok. U pitanju je potpuno automatizovana kuhinja u kojoj su svi njeni delovi programirani (od kuhinjske ploče do sudopere i rerne), a posebne robotičke ruke pripremaju jela kao vrhunski kuvari.

 

Ruke je kreirala kompanija “Šedou robot kompani”, koja izrađuje predmete za NASU. Pokreti profesionalnog kuvara Tima Andersona su pažljivo snimani, programirani i preneseni u oruke robota koji u bazi podataka ima preko 2000 recepata.

 

– Da budem iskren, nisam mislio da je to moguće. Izabrao sam za početak recept koji je pomalo komplikovan i ljudima, a kamoli mašini. Kada sam video kako ga je robot napravio i kakvog ukusa je bio, oduševio sam se. Ovo je početak nečega vrlo značajnog i potpuno nova prilika za eksperimentisanje sa različitim ukusima i kuhinjama sveta – rekao je Anderson.

 

Robotska kuhinja premijerno je prikazana na sajmu u Hanoveru, a iz kompanije koja ju je kreirala se nadaju da će se još kuvara zainteresovati za projekat, te da će tako obogatiti bazu recepata.

 

– Još uvek imamo da radimo na ovom robotu, pogotovo na vidu robota, jer određene namirnice, kao što je povrće, može biti različite veličine i oblika. Zato je potrebno programirati robota da odlično prepoznaje namirnice – rekao je doktor Mark Olijenik, osnivač “Molej robotiksa”.

 

Ovakve kuhinje će biti dostupne u različitim konfiguracijama, a cena će im se kretati od 15.000 do 72.000 dolara. Najverovatnije će se naći na tržištu već od sledeće godine, a već sada mogu da se rezervišu na sajtu kompanije.

 

Izvor: blic.rs

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *