Oskar 2015 – Ptičica odletela sa svim bitnim oskarima

Mračna komedija Alehandra G. Injaritua, “Čovek ptica” ili možda bolje “Brdmen” (poput Betmena, samo sa pticom umesto slepog miša) osvojila je nagrade u sve tri najbitnije filmske kategorije – najbolji film, najbolja režija i najbolji originalni scenario – i time obeležila ovogodišnjeg Oskara. Intenzivna priča o holivudskom blokbaster glumcu koji pokušava da uspe na teškim daskama njujorškog pozorišta (Brodvej) donekle je i očekivano osvojila pomenute nagrade, ali interesantno je da velikim konkurentima “Igri kodova” (Imitation Game) “Ritmu ludila” (Whiplash), Grand Budapest hotelu i “Odrastanju” (Boyhood) nije prepustila nijedno od najprestižnijih priznanja. “Igra kodova” je uzela nagradu za adaptirani scenario, “Ritam ludila” za montažu, zvuk i mušku sporednu (izvanredna uloga Dž. K. Simonsa), “Odrastanje” samo za žensku sporednu (Patriša Arket) od čak 6 nominacija, dok je živopisni film Vesa Andersona, Grand Budapest hotel osvojio čak 4 (od 6 nominacija), ali uglavnom manje popularne nagrade poput kostima, šminke, i dr.

Foto: Profimedia.rs
Alehandro G. Injaritu

Za glavnu mušku i glavnu žensku ulogu nije bilo mnogo iznenađenja. Mladi britanski glumac Edi Redmejn nagrađen je ‘oskarom’ za portretisanje čuvenog naučnika Stivena Hokinga u “Teoriji svega” ispred Majkla Kitona i Benedikta Kamberbača, dok je za najbolju žensku Džulijen Mur opravdala etiketu ubedljivog favorita i nakon pet nominacija konačno kući odnela zlatnu statuu za ulogu žene koja boluje od Alchajmera.

eddieandjullienne
Edi Redmejn i Džulijen Mur

Na kraju se nekako činilo da niko nije ostao praznih šaka, jer je svaki od osam filmova nominovanih za najbolji film, osvojio bar jednu nagradu. Čak je i “Interstelar”, koga je Akademija široko zaobišla sa bitnim nominacijama (nisu bili u trci za najbolji film, scenario i režiju) uzeo ‘oskara’ za vizuelne efekte. “Čovek ptica” svakako zaslužuje sve čestitke jer je ove godine konkurencija bila paprena i mnogi kritičari smatraju da je 2014. jedna od najboljih filmskih godina u ovom veku.

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *