“ORTODOKS KELTSI” obećali “eksplozivnu“ svirku kragujevačkoj publici

Ljubitelji Keltsa uživaće u celovečernjem nastupu ove grupe u Arsenalovoj “Čaurnici“, 23. Aprila 2016. Ovaj koncert biće neka vrsta  najave popularnog muzičkog festivala Šumadija fest-a.

Keltsi su  česti gosti na kragujevačkim festivalima, a publika već zna da svaki nastup ovog benda garantuje odličan provod i dobru svirku.

Sa Aleskandrom Petrovićem, frontmenom grupe ”Ortodoks Keltsi”  razgovarali smo o domaćoj muzičkoj sceni,  ali i o novom albumu koji je u pripremi.
kelti

Bend postoji od 1992. godine. Kakvo je Vaše mišljenje o muzičkoj sceni Srbije danas u odnosu na taj period kada ste počinjali sa radom?
– Realno, neumesno je, najblaže rečeno, porediti scenu tada i sada. Odnosno, ne scenu, nego uslove. Scena kao scena je uvek bila agilna, uvek je bilo onih koji vrede, onih koji imaju šta da kažu, onih koji rade i održavaju tu scenu živom ali je uvek bilo i bezvezarija. Ono što favorizuje tadašnje uslove je prisutnost u medijima. Dakle, ne možemo da govorimo o ravnopravnosti ta dva perioda iz prostog razloga što bendova i muzike uvek ima, ali gde to čuti ili videti je nešto drugo. Tačnije, rokenrol u Srbiji je za ovih četvrt veka uspeo da pređe retrogradni put kojim je hodio do tada i taman kada je stigao punopravno u mejnstrim, bio je primoran da se vrati u garažu. A, sama scena postoji, pa postoji.

Realnost je da danas u našim medijima nedostaje prostora za rok muziku. Da li mislite da se to može promeniti u budućnosti ili će se i dalje odvajati više za kič i šund?
– Ha, to ne zavisi od vas, od mene, pa čak ni od publike. To je pitanje za one koji vladaju medijima, a to je, naravno, u tesnoj sprezi sa politikom. Sve dok se onima na vlasti, u globalnom smislu, čini da rok nije samo puka zabava već i nešto što tera na razmišljanje i sredstvo za potencijalno uključivanje u proces donošenja odluka, dotle boljitka na tom polju neće biti. Jer, kako drugačije objasniti strah muzičkih urednika u medijima pred “predizbornu tišinu”, da slučajno ne puste nešto pogrešno u etar, a sad to isto zamislite u globalnom medijskom prostoru gde, usput, još postoje i direktive šta može a šta ne može da se pušta. Dakle, samo bezazleno, a Rokenrol to u osnovi nikada nije bio. ‘Ajd’, baš da vidim da li bi se neko usudio da pusti, na primer, “White riot” pred izbore ovde, a kamoli u, recimo, Nemačkoj ili SAD. Ne, ne… Samo Šakirica ili dijete Iglesias, nikako Kleš ili nešto još ozbiljnije.
Ako ne računamo festivale, koliko dugo niste imali solo koncert u Kragujevcu?
– Uhhh… To je stvarno dobro pitanje. Mislim da i koncert ispred rektorata, 21. Maja 2010. možemo da tretiramo kao solo koncert, ali baš solo klupski koncert je bio 13. Marta 2009.
Da li spremate neku novu muziku?
– Da, novi album je gotovo spreman, sve je tu, snimljeno, još samo da se malkice uglanca i ispolira i eto ga, a bilo je, vala, i vreme. Ponešto od toga će se čuti i u “Čaurnici”, ali ne previše. Da ne otkrivamo sve karte, nešto mora da ostane i misterija.

Iako se zna da su Vaši nastupi uvek puni energije, kakav koncert možemo očekivati ovog puta?
– Pa, odgovor ste dali i sami u prvoj polovini pitanja. Ove godine smo se taman toliko dobro usvirali na martovskoj turneji da nam poslednjih par nedelja toliko nedostaju svirke da možete da očekujete baš eksplozivan koncert. U svakom slučaju, najbolji do sad u Kragujevcu. Uostalom, kakav bismo mi bend bili da ne mislimo da će nam svaki sledeći koncert biti najbolji u karijeri?!

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *