Novi trendovi u fitnesu koji će biti aktuelni ove jeseni

Koji nas trendovi očekuju u svetu fitnesa ove jeseni? Koji trening odabrati i kako?

Dolaskom kišnih dana svi se sve više okrećemo sportskim aktivnostima koje se izvode unutar dvorane, a moramo vas obavestiti da su u poslednje vreme pilates i aerobik sve manje popularni izbori.
Ljudi su željni promena pa tako i razni fitnes klubovi nastoje da budu u toku sa trendovima u svetu sporta kako bi ponudili pregršt opcija i udovoljili i onim najzahtevnijim sportistima!

4111729127_d40e897d0f_b

Ove jeseni izdvajamo pet fitness trendova…

Aerostretching
Ako ste istezanju ili stretchingu, kako u svetu sporta vole da ga zovu ranije posvećivali tek 10 – 15 minuta na samom kraju treninga, znajte da je ono odsad jedan zaseban sport kojem se posvećuje ceo trening.
Stretching obuhvata elemente joge, gimnastike, plesa, a postoje i varijacije sa vežbama snage. Međutim, u silnoj ponudi različitih kombinacija stretchinga u poslednje vreme se kao trend istakao aerostretching koji donekle podseća na antigravitacijsku jogu.
Za vežbanje vam je potrebna mreža koja se pričvršćuje za strop, a na njoj se izvode razne figure, okreti i spuštanja naglavačke. Važno je naglasiti kako prilikom ovih vežbi ne istežete samo mišiće nogu, već kompletno telo. Rezultati su sjajni: kičma postaje pokretljivija, držanje pravilnije, vaši mišići i ligamenti postaju znatno fleksibilniji i rastezljiviji, a poboljšavaju se i opšti tonus i figura.

Reformer
Vežbe sa reformerom nisu potpuna novost u sportskim krugovima.
Sprava izvorno nazvana universal reformer koju je pre 90 godina izumeo otac pilatesa, Joseph Pilates, ponovno je na vrhuncu popularnosti. Obožavaju je modeli, od Karlie Kloss do Elene Perminove, a stalan je pratitelj i brojnih vrhunskih plesača i sportista. U čemu leži tajna njene popularnosti?
Pomoću sofisticiranog sistema klizne površine, opruga i užadi, reformer će vam omogućiti izvođenje više od 500 različitih vežbi i podstaknuti rad mišića koje pri uobičajenim svakodnevnim radnjama retko upotrebljavamo.
Pritom je opterećenje na kičmi i zglobovima minimalno, a prilikom vežbanja koje se bazira na otporu koje pružaju opruge angažuje se celokupna muskulatura tela. Dobra je ideja da odradite jedan probni sat sa instruktorom i saznate o čemu se tačno radi i odgovara li vam ovakav tip vežbanja.

Ballet body
Amatersko bavljenje baletom u odrasloj dobi znatno je drugačije od gracioznog plesa labudica u lepršavim kostimima. Tako i baletni trening ballet body, koji kombinuje elemente baleta, izgleda bitno drugačije od treninga profesionalaca koji žive baletnu umetnost.
Tako vas u ovoj vrsti treninga očekuju vežbe koje su prilagođene početnicima, a predstavljaju spoj različitih popularnih disciplina poput aerobika, pilatesa, stretchinga, joge i savremenog plesa. Deo vežbi izvodi se pomoću šipke, baš poput klasične baletne koreografije, međutim, intenzitet vežbi prilagođen je početničkom stepenu, a to znači da nema prevelikog opterećenja na kardiovaskularni sistem, kao ni složenih salta i skokova. Upravo je zahvaljujući prilagođenom režimu vežbi i umerenom opterećenju na mišiće ballet body u kratkom roku zadobio veliki broj obožavatelja. Ovaj sport svideće se svima koji žele da poprave držanje, učvrste zadnjicu, kao i mišiće bedara i listova.

Triatlon
Triatlon je tip sportskog treninga, tačnije olimpijskog takmičenja, koji objedinjuje tri različite discipline: plivanje, biciklizam i trčanje. Bez obzira na svoju zahtevnost ovaj tip treninga vrlo je popularan među profesionalnim sportistima, ali i običnim smrtnicima, i to različitih uzrasta. Svojevrsni bum u popularnosti triatlona započeo je u Europi i Americi, a polako, ali sigurno se proširio celim svetom. Triatlon kao kompletan trening povećava izdržljivost, razvija mišiće i, naravno, pomaže pri gubitku suvišnih kilograma zato što obuhvaća discipline sa vrlo zahtevnim aerobnim vežbama. Triatlon će obožavati svi oni koji imaju izražen takmičarski duh koji ih motiviše da uvek budu bolji, jači i brži.

Fit boks
Ko kaže da je boks rezervisan samo za muškarce?
Ženski boks ili fit boks jedan je od popularnih izbora ove sezone. Fit boks grupe možete pronaći u boljim fitness centrima i posebnim studijima koji su specijalizovani za borilačke sportove.
Na samome početku bitno je razjasniti da nakon treninga fit boksa nećete kući otići razbijenog lica i prepuni modrica. Za razliku od klasičnog boksa fit boks je znatno lakši i mirniji. Tako ćete umesto sparingu u ringu puno više vremena posvećivati vežbama na šipkama i udarcima u vreću. Pitate se zašto baš ove vežbe? Kao prvo, vežbajući na taj način poboljšava se rad kardiovaskularnog sistema, razvija se koordinacija pokreta i izdržljivost.
Budući da je boks vrlo dinamičan i zahtevan tip aerobnog treninga, možete očekivati sjajne rezultate u vidu gubitka suvišnih kilograma i boljeg mišićnog tonusa tela u vrlo kratkom periodu. A treće i ništa manje važno – organizam se vrlo efikasno oslobađa od stresa pa sve brige i frustracije nakupljene tokom dana možete ostaviti na bokserskoj vreći.

Izvor: superzena.b92.net

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *