Nema više suludih pitanja na razgovoru za posao u Googleu

Ozloglašeni proces selekcije koji je učinio Google prestižnom kompanijom već neko vreme nije na snazi, no nije isključeno da im se nekad neće ‘zalomiti’.

 

136777729_ffa183362f_z

„Koliko golf loptica stane u Boing 747?“, „Proceni koliko je benzinskih stanica na području Menhetna“ i slična matematičko-statistička trik-pitanja za kojima je Google godinama posezao na razgovorima za posao misleći da tako privlači i regrutira ‘elitu’, službeno su stvar prošlosti, potvrdio je Laslo Bok, direktor ljudskih resursa u Googleu koji upravo promoviše svoju knjigu Work Rules.

Iako je to nekoliko puta već u svojim obraćanjima javnosti objasnio, čini se da je praksa pokazala drugačije te su i do Lasla stigle glasine da unutar kompanije postoje specijalisti koji i dalje vole da zapapre proces mentalnim trikovima. Prema Bokovim rečima, takvima šalju opomene da ne trate svoje i kandidatovo vreme na nešto što je potvrđeno kao beskoristan faktor prilikom selekcije.

Umesto toga Bok je, kako otkriva u svojoj knjizi, naložio praktičnija pitanja usmerena na realne situacije u kojima su se kandidati našli.

„Možeš trenirati mozak koliko želiš, ali na kraju na površinu će uvek izbiti kvalitet tvog razmišljanja i kvaliteta vođenja.“, zaključuje Bok.

 

Izvor: b92.net

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *