Najskuplje namirnice u Srbiji su…

Najskuplja hrana u Srbiji su ubedljivo beli tartufi i šafran, mada za njima ne zaostaju mnogo kavijar, pršuta, i pinjoli.

Šafran

Za kilogram šafrana treba izdvojiti čak šest hiljada dolara! Za dobijanje te količine ovog lekovitog začina potrebno je ubrati od 110 do 170 hiljada cvetova šafrana koji se mogu brati samo jednom godišnje u toku cvetanja, u razdoblju od dve nedelje. Šafran sadrži više od 150 aromatičnih komponeneti, vitamine i minerale.

8206671350_211bcbddc3_z

Tartufi

Kilogram najskupljih gljiva na svetu košta i do 3.000 evra! Može se naći i u Srbiji po istoj ceni, ali je mnogo jeftiniji crni tartuf koji se na našim pijacama prodaje za 200 evra po kilogramu. Šume Srbije bogate su i crnim i belim tartufima.

219580103_c95e276e6b_o

Kavijar

Za samo 50 grama najjeftinijeg kavijara u Srbiji treba izdvojiti oko 3.000 dinara! Prodaje se u konzervicama ili teglicama i cena mu zavisi od kvaliteta. Crni je kvalitetniji od crvenog kavijara. A najskuplji je beluga kavijar, čija cena u svetu dostiže za teglicu od 100 grama i do 5.000 dolara. Ovaj kavijar se pakuje u sedefnu ili zlatnu ambalažu, da ne izgubi na ukusu.

Pršuta
Kilogram pršute dostiže cenu i do 4.000 dinara! Osim što se ubraja u delikates, pršuta spade u zdrave namirnice, naročito među suhomesnatim proizvodima, jer manje masnoće nego neki drugi proizvodi ove vrste.

Pinjoli
6.600 dinara po kilogramu koštaju plodovi bora “Pinus”, koji se godinama koriste se u ishrani širom sveta. Potrebno je petnaestak godina da bi bor dostigao zrelost i imao puno šišarki koje se beru ručno, suše na suncu suše na suncu, pa se iz njih vade semenke. Pune su ulja i belančevina, minerala i vitamina. Osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste i protiv uznemirenosti, tuberkuloze.

Bundevino ulje
Litar ovog ulja košta 4.000 dinara! Smatra se jednim od najukusnijih ulja i najčešće se koristi kao salatno ulje ali i kao dodatak jelima, varivima i prelivima. Veoma je zdravo, bogato nezasićenim masnim kiselinama omega 6 i 9, ali i proteinima i vitaminima.

4518404423_44e0b26f19_b

Jastog
Kilogram jastoga košta 5.000 dinara i može se nabaviti najčešće zamrznut u dobro snabdevenim radnjama. Veoma je bogat selenom, a oni koji bi radije da uživaju u jastogu u nekom od restorana, moraju za kilogram da izdvoje 10.500 dinara.

Izvor: B92.net

SVIĐA VAM SE ČLANAK, PODRŽITE NAS!

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/lokalnoglobano” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”sr_RS” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *