Najjača pića sveta

Konzumiranje alkohola najčešće se povezuje druženjem i uživanjem.  Proizvođači alkoholnih pića se već  vekovima trude da naprave što bolja i kvalitetnija pića, koja će svojim “šmekom” privući veliki broj ljudi da izaberu baš njjihov proizvod.  Koliko ljudi, toliko različitih i ukusa po pitanju izbora pića.  Neko voli da uživa u  čaši  kvalitetnog vina, neko uživa u krigli crnog piva, drugi pak u čašici dobrog starog viskija.

Godinama se u svetu vodila polemika o tome koja je društveno najprihvatljivija dozvoljena jačina nekog alkoholnog pića. Tu se standardi razlikuju od države do države. U prošlom veku česta pojava je bila prohibicija, kao način borbe protiv proizvodnje, prodaje i transporta alkoholnih pića. To nije pomoglo Finskoj (1919-1931) i Sjedinjenim Američkim Državama (1919-1933). U to vreme  nastajala su pića nekontrolisane jačine i ukusa koja su proizodili šverceri alkoholnih pića (tzv. boothlegger-i) među kojima je najpoznatiji bio ozloglašeni Al Kapone.

Danas je industrija proizvodnje alkoholnih pića dosta uređenija i svet je tako dobio neka od pića o kojima se priča i pričaće se sa poštovanjem i divljenjem.

 

images

1. EVERCLEAR

Svoje mesto na listi najjačih alkoholnih pića na svetu zasluženo zauzima Everclear, koji nastaje preradom žitarica.  Ovo  piće sadrži 95%/vol alkohola.  Proizvodi ga destilerija u mestu Laksko u Sjedinjenim Američkim Državama.  Ovo piće je bez mirisa, bez ukusa i boje (osim što na jeziku i grlu ostalja utisak vatre).

 

 

 

80-Percent-Devils-Spring-Vodka

 

2.  DEVIL SPRINGS VODKA

Ovo je veoma jako piće koje se flašira i distribura sa jačinom od 80%/vol alkohola. Stručnjaci smatraju da je ovu vodku najbolje konzumirati sa raznim sokovima, najbolje sa sokom od đumbira, nikako nerazblaženu. Koktel majstori je preporučuju kao izuzetan sastojak za plamteće koktele. Proizvodi ga firma iz Kliftona, Nju Džersi.

 

 

absinthe-jacques-senaux

3.  ABSINT

Absint je piće čija je proizvodnja i konzumacija  dugo vremena bilo zabranjena u većem delu Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama za vreme prohibicije.  Poznato je još i pod imenom “Zelena Vila” zbog svoje specifične boje. U početku se koristio kao medicinsko sredstvo za lečenje malarije. Proizvodi se od pelina, anisa i šećera.  Jačina mu varira u zavisnosto od prozvođača, od 45% pa do 85%/vol alkohola. Dugo se smatralo da ima psihoaktivno dejstvo. Postao je legalno piće tek nakon niza iscrpljujućih testova.

2_3629010_3

4.  BACARDI 151

Bacardi 151 je piće jačine 75%/vol alkohola.  Izuzetno je zapaljiv pa se na bocu u koju se flašira postavlja dodatak koji apsorbuje plamen.

Ovaj rum prelepe zlatne boje savršen je za pravljenje koktela kao što su “Cuba Libre” i “Daiquiris”.  Svetski stručnjaci ipak ne preporučuju nekontrolisanu konzumaciju koktela sa ovim rumom. Proizvodi se u Hamiltonu na Bermudskim ostrvima.

 

 

 5.  BALKAN 176 5016978100845

Bugarsko najjače piće koje vodi poreklo iz istočnih krajeva Rusije.  Ova vodka namenjena je  istinskim  avanturistima. Sardrži 88%/vol alkohola.

Providne je boje, bez mirisa i ukusa.  Nalazi se u samom vrhu najjačih pića sveta i kažu da preterano konzumiranje u kratkom vremenskom periodu može dovesti do smrti.

 

Stroh-80_-p

 

6.   STROH

Ovo je rum poreklom iz Austrije.  Stroh je jedan od prvih rumova koji su se proizvodili na tlu Evrope. Njegova jačina iznosi 80%/vol alkohola.

Pošto u Austriji nije dostupna šećerna trska potrebna za pravljenje ruma, proizvođači su improvizacijom,  dodavanjem začina i veštačkih boja stvorili ovo  piće unikatnog ukusa. Najbolje je koristiti ga kao sastojak  za koktele, konkretno za plamteće.

 

vodka_spi2

 

7.  SPIRYTUS REKTTYFIKOWANY

 

U slobodnom prevodu znači uzdignuti, nemirni duh.  Poljska vodka neverovatne jačine od čak 95%/vol alkohola.

Ni u kom slučaju se ne preporučuje konzumiranje ovog pića bez razblaživanja pićem po ukusu. Može se proizvoditi od grožđa ili od šećerne trske.

 

 

More Reading

Post navigation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *